Üvegbe zárt olasz ízek

Az ősz utolsó paradicsomait  főztem be, ezúttal nem paradicsomlének, hanem olaszos paradicsom szósznak. Még pont itt a lehetőség kihasználni az utolsó édes ízeket, és üvegbe zárva tartósítani télire.Használjátok ki, és főzzétek meg. Később öt perc lesz egy vacsora, csak ráöntjük a kifőzött tésztánkra, és máris ehető. Bolognai ragu mellé is kiváló, rakott tésztához sajttal besütve, vagy akár csak tortilla mellé mártogatósnak. Elkészítése egyszerű, semmiféle tudományt nem igényel, csak paradicsomok kellenek hozzá, és egy kis idő. 

Hozzávalók: 3-4 kg paradicsom, só, bors, 4 gerezd fokhagyma, 3-4 babérlevél, 40 dkg vöröshagyma, kakukkfű, 2 evőkanál barna cukor, 1 evőkanál balzsamecet, 3 dl olívaolaj. 

 

Elkészítése: A paradicsomokat blansírozzuk, azaz forró vízbe tesszük, utána jeges vízbe, a héja felpöndörödik, így könnyen le tudjuk húzni. Ha ezzel készen vagyunk, félre tesszük. Megpucoljuk a hagymát, apróra vágjuk, olíva olajban üvegesre pároljuk. Erre rátesszük a megpucolt paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, a fokhagymát egy nagy késsel deszkán összezúzzuk. Beledobáljuk a babért, kakukkfüvet, és jó két-két és fél órán keresztül főzzük. 

Ezután belekeverjük a barna cukrot, és a balzsamecetet. Átturmixoljuk. Jó sűrű szószt kapunk. Üvegekbe töltjük – amit előtte forró vízzel csírátlanítottunk – és mindegyik üveg tetejére egy pici olíva olajat csepegtetünk. Ez fogja tartósítani a szószunkat.  Szorosan lezárjuk az üvegeket, és mehet a kamra polcára.

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony