Ahol a cigány-lányokat eladják: Csatka

 A Bakony lábainál fekvő kis faluban ilyenkor ősszel nincs nagy élet. A falu szélén lévő Mária kegyhelyre is csak a hívő emberek kirándulnak, vizet vinni a csodatévő forrásból. Szent helyről, zarándokhelyről beszélünk, így hát mi is elzarándokoltunk, megnézni mi újság ősszel Csatkán a Szentkútnál. A falu a 81-es útról közelíthető meg, Bakonycsernye irányába. Szép tájakon vezet az utunk, a színes erdő a lankás dombos vidék megkapó. Csatkára érve nem kell aggódnunk hogy nem találjuk meg  a Szentkutat, ki van táblázva. Parkoló is akad, és mellette ez a figyelemfelkeltő tábla. Vajon mit jelenthet? Medvék farkasok járnak itt? Vagy a rossz emberek szelleme? Netán néhány halott cigányra bukkanunk? Remélem egyik sem, csak legfeljebb öreg és törékeny fákra merek gondolni. 

 Bár szó mi szó, a Szűzanya búcsúkor nem ilyen kedves. Inkább zaklatott, mert ami Kisasszony napján (szeptember 8. körüli hétvége) itt van, attól tényleg nem lehet nyugodt az ember. Most csendesen néz ránk, nincsenek méteres gyertyák a tartókban, minden kihalt.

http://www.katolikus.hu/bucsujaras/

Ez a Szent hely a Kárpát medencei oláh cigányok zarándokhelye, búcsúkor tömegesen jönnek ide, már napokkal a búcsú előtt letáboroznak, és itt alszanak, esznek, főznek, misére mennek, üzletek köttetnek, aranyak vándorolnak egymás zsebébe, és bizony az eladó lányokra is itt lehet alkudni. Hogy akkor mi van itt, egyszer élőben is láttam. Csodálkoznál kedves olvasó, hogy nem a toprongyos, szegény embereket látod itt, hanem az arany pecsétgyűrűkkel teli kezű gazdag cigány embereket. Némelyiket elhúzza a lánc a nyakán, akkor aranyból van. 

 

 

Hatalmas virágkosarakkal ünneplőbe öltözve jönnek a misére, amit magyar, német és cigány nyelven is megtartanak búcsúkor. Nekem kicsit félelmetes volt annyi cigányt látni egy helyen, de egyben izgalmas is, mert annyira más az ő életük, ezek a zarándoklatok szinte kötelező családi kiruccanások. És kínálnak étellel itallal idegent, barátot. https://ujszo.com/cimkek/riport/2007/09/18/ciganybucsu-a-csatkai-erdo-melyen

A búcsú végére a családok eldöntik hogy kié lesz az eladó sorban lévő lány. Talán akkor lehet veszélyes az erdő, mert bizony a legények ölre is mennek az erdő mélyén egy-két szépségért. Most csend van, nyugalom, áhítatos a völgy. Az imahelyen alig vannak, inkább a forráshoz jönnek vízért a látogatók. 

http://ciganymisszio.reformatus.hu/kerdezz—felelek/v/217/

A forrásnál ki van írva, jelenleg nem iható, azért mégis viszik  kannákban a csodatévő vizet. Én csak kezet mosok benne, belocsolom az arcomba, biztosítva magamnak, hogy szép legyek. 🙂

 

A hely egyébként mágikus, van valami izgalmas varázsa, a kissé elhanyagolt Kálvária szembe jön ugyan, mégis a normál utat választjuk. Nem kockáztatok. Ki tudja milyen remetével találkozunk. Mert a helyet itt élő remete tartja rendben, a kápolnába be lehet nézni, mise ilyenkor nincs. http://www.csatka.hu/csatka/szentkut/szentkut.php

Csendben távozunk, és gyönyörködünk a táj szépségében. Az ősz, Csatkát is csodálatos színekbe öltöztette. 

Akinek kedve van megnézni a hacacárét, készülhet jövő szeptemberre, a Mária búcsúra, Kisasszony napján. Csodát fog látni. 

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony