Ha október, akkor Orsolya napi vásár Kőszegen

Ha október, akkor Orsolya napi vásár Kőszegen. Hosszú évekig jártunk a Naturpark Ízei névre hallgató vásárba, amit mindig október végén Orsolya napkor rendeztek meg a Jurisics vár udvarán. Aztán kimaradt pár év, s most újra vágytunk az ízekre, hangulatra, a középkori ékszerdobozra, Kőszegre.

Bizony bizony ez a vásár már nem ugyanaz, kinőtte magát. A vár udvarán semmi sem volt, de a környező utcák, főutca, főtér, vároldal környéke telis tele volt sátrakkal, és már nemcsak a Naturpark ízeit árulták, hanem minden más kézműves terméket is.

A szőlő például Tokajból érkezett, a tökmagolaj az őrségből, a libatöpörtyűt pesti gazda kínálta, de voltak Győrságról is árusok, és még sok sok helyről az ország minden részéről.

Igazi vásári forgatag és hangulat volt, én ugyan sajnáltam egy picit azt a régi kedves “kis” tömeget, mert mostanra nemcsak az árusok a vásárlók száma is hatalmasra nőtt.

Természetesen megtaláltuk a régi ízeket, a vár környéki sátrakban, asztalokon igazi házi süteményeket kínáltak, helyi termékeket, finomságokat. És persze vásároltunk is mindenfélét, hiszen azért megy vásárba az ember.

A sajtoknak, töpörtyűnek, házi szörpnek nem tudok ellenállni, így nem üres kosárral tértünk haza. Bár a nap nem sütött, kellemes vásári idő volt, élvezettel nézelődtünk a szebbnél szebb termékek között.

Az árak viszont nagyon kellemesek, akár egy szappan, akár egy ékszer akár a házi sütik ára szerintem jóval alacsonyabb mint a főváros vonzáskörzetében, vagy a Balaton környékén. Tehát mégis érdemes ide a nyugati határszélre jönni. Nem beszélve arról, hogy csodálatos erdei, forrásai és kirándulóhelyei vannak a Kőszegi hegységnek, nagy kedvencem.

Ha messze van, hát foglaljunk előre szállást, és töltsünk el itt egy hétvégét, akár Orsolya napkor, akár a szeptemberi szüreti fesztivál idején, amikor fúvósok lepik el a várost. De más jó program is akad itt, túrák, futóversenyek, Kőszegi Ostrom igazi törökökkel. A programokat itt olvashatják el: http://www.naturpark.hu/

Aki pedig a városról szeretne még többet megtudni, ide kattintson: http://www.koszeg.hu/

Talál itt mindenki jó kis éttermeket, szálláshelyeket, a kedvenceimet megtalálhatjátok a blogban, de belinkelem ide is. Ha megszállnának a Sziget vendégházat ajánlom, ahol Ági és Ernő várja a kirándulókat.

http://szigetvendeghaz-koszeg.hu/

Ha pedig finomat szeretnének enni, a Portré Hotel éttermét ajánlom, mi most is ott ettünk remek halakat, vasi dödöllét, velemi gesztenyepürét. És persze szállás is akad.

http://www.portre.com/

Különleges gyertyákat is láttunk a vásárban, olyan mintha gumicukor lenne benne. Illatos, és hangulatos.

A virágbolthoz közeledve csodás ikebanákat láttunk, csodás őszi hangulattal párosítva.

Kőszeg egy kis gyöngyszem, mindenütt a múlt köszön vissza, a középkor, és a szép régi házacskák, legtöbbjük már felújítva.

Kőszeg nincs ősszel gesztenye nélkül, természetesen árulnak sütve, vehetünk otthonra, hiszen a környék tele van gesztenyefákkal.

Az igazi ízek a házi süti ízei kaphatók mindenféle formában variációban. Csak természetesen. Aki fogyózik, ne jöjjön ide. 🙂

Brigi csodás ékszereiből magam is választottam vásárfiát. Annyira gyönyörűek, hogy nem lehet választani sem. Vagy legalábbis nagyon nehéz, mert mindet akartam. Nézzétek meg honlapját.

http://briggikeramia.hu/hu/termekek/

A hangulatot erősen lehet fokozni a forralt borokkal, melynek a hidegebb idő beköszöntével eljött az ideje. Ez volt a választék:

A vár környéke és a főtér környéke teljesen benépesült, igazán remek vásári hangulatba csöppentünk.

Sajnos az idő délutánra elromlott, az eső is esni kezdett, de hát ne feledjük el, az Alpokalján vagyunk.

 

 

 

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony