Hozzuk divatba. Resztelt máj.

Mostanában mintha leáldozott volna a májnak. Nem nagyon látom hogy vásárolnának az emberek májat. És én sem nagyon vásárolok. Legalábbis disznómájat nem nagyon. Kicsit félek tőle. Vajon friss? Vajon nincs szaga? A belsőséggel picit bizalmatlanabb az ember. Már ha szereti. Én szeretem, nemcsak a májat, minden belsőséget, de ritkán vásárolok, pont azért, mert igazából csak frissen, biztos helyről vásárolva esik jól. Most szerencsém volt, a falubéli hentes hozott nekem friss májat. Annyira örültem, rég készültem már egy jó kis resztelt májra. Sós krumplival. Céklával. Csak így.

Talán bátrabban kéne vásárolnom, és bízni a nagy üzletek hús és belsőség választékában, frissességében. Vagy többször kéne a helyi hentessel találkoznom. A lényeg, hogy hozzuk divatba ismét. Ne csak disznóöléskor készítsük, hanem hétköznapokon is. Miért? Mert aránylag olcsó, nagyon gyorsan készen van, és nagyon finom.  Bőven tartalmaz vitaminokat. http://vitamin.dynanix.com/vitaminok-nyomelemek/belsosegek.php

Szerintem sokan azért nem készítik, mert a gyerekek nem szeretik. Hát készítsünk gyakrabban, kínáljuk vele a gyerekeket, már kicsi korban, és akkor nem idegenkednek tőle. (Bár saját tapasztalatom szerint az én lányom kicsi korában simán megette, mióta az eszét tudja, és felnőtt, már nem eszi meg a belsőséget. De ha saját példámat veszem, akkor később ismét megszereti.)

Hát akkor lássunk hozzá az elkészítéshez:

Hozzávalók: fél kg sertésmáj, egy nagy fej vöröshagyma, zsír, só, bors, majoránna, pirospaprika. Egy deci víz, és két deci vörösbor. (egy deci az ételbe, egy deci a poharunkba)

Fontos kihangsúlyoznom a jó resztelt máj titka a friss máj, a zsír használata olaj helyett, és a jó minőségű házi pirospaprika. Ha ez megvan, elkészíteni már gyerekjáték.

Lássunk is hozzá.

Elkészítés: A májat megmossuk, szeletekre, majd vékony csíkokra vágjuk. A hagymát összeaprítjuk, zsíron üvegesre pároljuk. Megszórjuk pirospaprikával, (teljesen mint a pörkölt alap) és rádobjuk a májat. Nem aggódunk hogy kicsit véres,  hamarosan jó kis színt kap. Nem sózzuk meg! Összeforgatjuk a hagymás alappal, borsozzuk, ízlés szerint majoránnát szórunk rá, egy deci vizet, és kis lángon kb. 15 percig főzzük. Ekkorra puha lesz a máj, ráöntünk egy deci vörösbort, és lezárjuk a gázt alatta. Tálaláskor sózzuk meg.

Közben elkészítjük a köretet, kockára vágott krumplit sós vízben megfőzünk.

Ha van házi céklánk, azt adunk fel mellé, ha nincs, veszünk boltit. De céklaszezon van, érdemes házit készíteni. Ahogy a férjem készíti:

A céklát megfőzzük, kihűtjük, meghámozzuk, és szeletekre vágjuk. Vízből, sóval, ecettel, cukorral és köménymaggal levet készítünk, és beleforgatjuk a céklát. Úgy jó, ha egy napig legalább áll a lében.

A krumpliból szedünk a tányérra, mellé tesszük a májat, és céklával esszük. Vörösbort iszunk hozzá. És nagyon jól érezzük magunkat.

Garantáltan finom cékla lelőhely itt: https://hu-hu.facebook.com/HetkutiOkofarm/

Garantáltan finom máj lelőhely itt: https://www.facebook.com/cseszneki.hentes

 

 

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony