Alcsút télen is gyönyörű

Sétára, kirándulásra minden időszak alkalmas. Legyen ősz vagy tél, a természet hívogat, a friss levegőn sétálni zord időben is kellemes, ha jól felöltözünk. Egy arborétumot megnézni minden évszakban érdemes, mást és mást lehet látni. Ahogy a természet él, éled, átél, csodálatos látni. Fotóstúrának is remek program, piros, kék, fekete bogyók, termések találhatóak a fákon, bokrokon. Remek a környezet, szép és különlegesek a növények, és így tél elején a kutya sem sétál itt, magunk lehetünk a csenddel, és a természettel. 

Az egykori Habsburg birtok a klasszicista kastély maradvánnyal igazi idilli hely. A kis tó, kis hidak romantikusak a sétához, szerelmespároknak is nagyon ajánlom. Öreg és fiatal szerelmespároknak egyaránt. Mintha megállt volna az idő, és benne a csend Annyira harmonikusan lett kialakítva az egész kert, hogy akármerre sétálunk, mindenütt kiépített utak vezetnek bennünket. 

Természetesen követhetjük a táblákat is, és sétálhatunk a leírás szerint is, vagy össze-vissza ahogy kedvünk tartja. A kapunál egy kis faházikóban megvesszük a jegyünket, 1100 Ft-ért, és ha még akarunk vehetünk 100 Ft-ért egy kis térképet is. No persze csak ha kérjük, mert a személyzet nincs a helyzet magaslatán. Sem nem kedves, sem nem segítőkész, de legalább mogorva, és unottan ül a jegypénztárban. Igaz, kárpótlásul fűtött wc-t használhatunk.

 A park hatalmas, 40 hektáron nagyon sok különleges fa és növény található benne. A legritkábbak mellett ismertető tábla található. Tavasszal hóvirágmező, télen borostyán és fenyő. Minden évszaknak megvan a különlegessége. 

Az ország egyik legszebb angolparkja, több mint 1800 féle növény lakhelye, József nádor gyűjtéséből származik. Több információt nem írok le, az arborétum honlapján minden adat megtalálható, itt:

http://www.alcsuti-arboretum.hu/index.php?cmd=text_boxes&variable=alcsuti_arboretum

Ami a honlapon nem található meg, azért érdemes elmenni. A csodás elnevezések például, és azok tartalma. Klotild sziget, Gloriett, megannyi főúri érdekesség. Aki szépet akar látni, ne késlekedjen, és ne hagyja ki ezt a csodálatos természeti látnivalót.

 

A kis tó mellett a fák lélegzőgyökerei mint hegyes kis erdei manók csücsülnek a parton. 

Szépséges kert ez, megannyi apró kis csodával. Nagy kőoroszlános káddal, rózsakerttel, kis gyermekházzal. 

Sajnos a kápolna nincs jó állapotban, de látványnak így is szép. Órákig sétálhatunk akár, és órákig fedezhetünk fel apró zugokat, romantikus darabkákat, szegleteket a kertben.

A piros kecskerágó is fotóra kívánkozik, és a taplógombák is.

A kastély impozáns homlokzata dacolva az idővel, szinte “rálát” az arborétumra, és őrzi az örök idők szépségét. 

Aki keresi a térképen, Székesfehérvár és Bicske között keresse, közel Etyekhez. Ha meguntuk az autót, már kisvasutazhatunk is egyet. Akár télapókor, a télapó járattal. Bővebbet a kisvasútról itt: https://www.valvolgyikisvasut.hu/

A kisvasút oldalán még több információt találhatunk az arborétum történetéről, és részeiről, érdekes, olvasmányos. Itt: https://www.valvolgyikisvasut.hu/alcsuti-arboretum

Ha ennél, vagy aludnál, ide kattints: http://puskashotel.hu/

 

Az arborétumban található kövek, korlátdarabok egy letűnt idő itt rekedt nyomai, melyek hordozzák az évszázadok történelmét. 

Múlt és jelen így olvad össze. 

 

 

 

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony