Szaftos tarja nemes körettel

A nemes köret csak úgy eszembe ötlött, amikor a címet keresgéltem. Mi legyen a köretnek a neve, ha háromféle dologból tevődik össze, és nincs is még neve. No de ne lőjük le a poént. 🙂

Hozzávalók: 1 kg tarja, só, bors, mini üveg paradicsompüré, zsír (vagy olaj) a sütéshez, pár szelet mangalica szalonna (ezúttal mangalica tarja volt, amit itt szerzek be: http://minosegihus.hu/mangalica)

A körethez: fél kg burgonya, 2-3 db csicsóka, 1 nagy édesburgonya, só, egész kömény, pici vaj(vagy margarin).

Elkészítése:

A húst felszeletelem, megsózom, picit állni hagyom. Addig kisütöm a szalonnaszeleteket egy nagy nagy serpenyőben. A visszamaradt zsírban dolgozunk. A husi sütés előtt picit megborsozom, de nem kell, hogy a bors motiváló legyen. A jó szaftos pecsenyéhez elég a só ízesítésül. A forró zsírba (én mangalica zsírt használok) először gyorsan mindkét oldalát kifehérítem a húsoknak, aztán pici langyos vízzel felöntve fedő alatt párolom, amíg el nem fövi a levét, és a vizet, aztán zsírjára sütöm, hogy mindkét oldala kapjon egy kis barna színt. Ezután átrakom egy edénybe, vagy tányérba, és a visszamaradt zsírba belepirítom a kis üveg paradicsompürét. Jól átkeverem simára, és visszaszedem a szaftba a húst.

A köret elkészítése:

A krumplit és a csicsókát, édesburgonyát meghámozom, és nagyobb kockákra vágom. Vízbe felteszem főni, 1 teáskanál sót teszek a főzővízbe, és egy fél teáskanálnyi egész köményt. Puhára főzöm. Leöntöm a főzővizet, és vajjal, (esetemben margarinnal) átkeverem. Szép színes, (sárga-fehér-narancs) csodás kinézetű és kellemes ízű köretet kapunk, ami egészséges is egyben. Ha margarinnal keverjük át, számítani kell arra, hogy nem úgy működik, mint a vaj, nem olvad rá, csak elmaszatolódik rajta. De az ízén ez mit sem változtat.

Tálaláskor tányérra szedünk egy szelet húst, rá egy kis szalonnát, meglocsoljuk szafttal, és mellé tesszük a színes nemes köretet.  Káposztasalátával kínáljuk.

A mangalica

A nagyobb zsírtartalom finom eloszlással párosul, ezáltal a mangalica húsa kiválóan alkalmas lédús, ízletes pecsenyehúsok, steak jellegű sültek, valamint szalámifélék és érlelt sonka készítésére.

A csicsóka

Az őszirózsafélék családjába tartozó gumós gyógynövény – a Wikipédia szerint. Hát őszirózsának nem mondanám, viszont nagyon egészséges, fontos és kellemes diabetikus étel, íze ugyan hasonlít a burgonyához, de édesebb, és megfőzve puhább, omlósabb állagú. Nagy rosttartalmú, sokféle vitamint tartalmaz. Paleolit étrendbe is illeszthető.

Édesburgonya

Nagyon érdekes, hogy nem a burgonyafélék családjába tartozik, hanem a szulákfélék közé. Dél-Amerikában őshonos, egy édeskés ízű zöldség, ismertebb nevén batáta. Létezik fehér és lila színű is, és narancssárga, sárga. Nálunk a narancssárga a legismertebb, áruházakban már lehet kapni, igaz elég borsos áron. Viszont rendkívül gazdag tápanyagokban, a kalória tartalma pedig alacsony. Nagyon sokféleképpen elkészíthető, sütve, főzve, párolva. Itt mindig frisset kapni:

https://edesburgonya.bio/

 

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony