A mai összejövetel tagjai: zellerfasírt, répatócsni, és édesburgonya tócsni. Zöldségnapot tartottunk barátainkkal múlt szerdán.
Zellerfasírt hozzávalói: egy nagy zeller, 2 tojás sárgája (vagy 1 tojás) só, bors, pici olívaolaj.
Elkészítése: a zellert lereszeljük, hozzá keverjük a tojássárgákat, sózzuk, borsozzuk, kis lepényeket formázunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, meglocsoljuk olívaolajjal egy picit, majd 200 fokon kb. 15-20 perc alatt megsütjük. Félidőben megfordítjuk egy lapáttal.
Répatócsni hozzávalói: 2 nagyobb répa, 1 közepes burgonya, só, bors, olaj a sütéshez, két tojás sárgája (vagy tojás) egy evőkanál liszt.
Elkészítése: a répákat, krumplit lereszeljük, összekeverjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat, sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a lisztet. Egy serpenyőbe olajat hevítünk, és a forró olajba kanállal kisebb halmokat teszünk, majd belelapítjuk a serpenyőbe. Néhány perc után megfordítjuk, és papírtörlőre szedjük majd ki.
A répa cukrossága miatt, picit barnábbra fog sülni, mintha megégne, de úgy lesz jó.
Édesburgonyás tócsni hozzávalói: egy nagy édesburgonya, egy közepes burgonya, só, bors, olaj a sütéshez.
Elkészítése: mint az előző, lereszeljük a hozzávalókat, és mindent összekeverünk, majd serpenyőben forró olajban kisütjük. Nem lesz annyira édes, mint a répás, de nagyon kellemes, érdekes ízű.
Vendégeimnek a zellerfasírt ízlett legjobban, de természetesen a tócsnik is elfogytak.
Mindegyik variációt lehet sütőben is, és olajban, serpenyőben is sütni. Kinek hogy tetszik.
Tartsatok ti is zöldséges napot! Jó étvágyat hozzá! És egy kis vörös bort.