Pincelakat borház és szálloda vendége voltam

Császártöltés.

Szép nevű falu a Hajós-Bajai borvidéken. Itt található a Pincelakat borház és szálloda, melyben két éjszakát töltöttünk el téli csomag keretében. A hangulatos, szép külsejű szállodában nem fogadtak kitörő kedvességgel. Az is csak másnap reggel jutott eszembe, hogy a csomag tartalmaként hirdetett üdvözlőital, és délután szervírozandó forralt bor elmaradt. Igaz, másnap – miután szóvá tettem- megkaptuk duplán is. Pedig nagyon különleges az üdvözlőital, cserszegi fűszeres, bodzaszörp, mentalevél, stb. koktélszerűen, jéggel. Jóleső ötlet nem szabad megfeledkezni róla.

 

Elhelyezkedés: 

Kicsiny sváb falu, a Duna-Tisza közén, Baja és Kalocsa közelében. Még néhány szép pincefalu van itt amiket feltétlenül meg kell nézni. A Hajósi a híresebb, ott több szépen felújított pince található, itt Császártöltésen a szálláshely mögött indulva egy hosszú, hangulatos, pincefalut találunk. Némelyik pince siralmas állapotban van, kiállt a felújításért. A szálláshely a falu közepén van, két-három napra akad bőven látnivaló a környéken, bár a szállodásban sajnos semmiféle prospektust nem találtunk.

Szobák

A szobánk ha nem is túl nagy méretű volt, de aránylag kényelmes, ágy, asztal, szekrény, minibár, éjjeliszekrény, fogas a tartozéka. Általános szállodai stílus, semmi különös, de tiszta, és kifogástalan. Az ágyak kiemelkedően kényelmesek, az ágynemű és törülközők patyolat tiszták, finomak, hófehérek. Kicsit nehezményeztem, hogy köntöst csak kérésre kaptunk, és a plusz wellness törülközőért fizetni kellett volna. Érkezéskor hideg volt a fürdőszobában, de ez a probléma később megoldódott. Bennem mégis felmerül, hát nem meleg szobával kellemesen kell a vendéget várni? Az éjjeli lámpák olvasásra nem alkalmasak, a tévé kicsi, de az ágy mindent visz. 

Ami furcsa, és ritka, hogy a második szinten kilépve a liftből (lift is van, ez piros pont) egy kertbe érkezünk, onnan nyílnak a szobák. Itt kerti kiülő, kemence, biliárdterem is található még.

Wellness

A sós vizű fedett úszómedence kellemes, a pezsgőfürdő jó meleg, és hatásos. A szauna kicsi de forró, és a kerti dézsa nagyon jó. Sós vízzel, felfűtve, nyakig benn ülve padon a meleg vízben, finom forralt bort kortyolva….. hát nagyon fincsi dolog. 

Étterem, ételek: 

Félpanzió, átlagos választék, átlagos ételek, semmi különös, még mindig a rántott, natúr, pörkölt, stb. hagyománya él, rizs, hasáb burgonya, köret, savanyú. Bár az ételallergiámat maximálisan figyelembe vették, és készítettek külön ételt számomra, azért még egy nagyon átlagos konyha maradt. A reggeli svédasztal, teljesen átlagos. A második napi svédasztalos vacsorát egyetlen dolog színesítette, amit még máshol nem láttam, kis üvegbe eltett sajtkockák, olívabogyóval, fűszerekkel, stb. Az én külön desszertem (eper-gránátalma-méz) szintén piros pont. 

A helyi és saját borok választéka megfelelő, vannak igazán finom boraik is. A Pincelakat Irsai Olivér 2017-es nagyon ízlett. Az étteremből lefelé lépkedve mindjárt pince is van, ahol borkóstolót kérhetünk. Az egész ház tulajdonképpen néhány pincére épült, ettől van izgalmas hangulata. Sváb falu lévén talán érdemes lenne a félpanzióba egy helyi specialistást felvenni. 

A kávé finom. Még a svédasztalos reggelinél is.

https://pincelakat.hu/

Tisztaság, design

Tisztaság teljesen rendben van, miden higiénikus volt A design a szobákban általános szállodai, az étteremben próbálták a hangulatot hatalmas festményekkel finomítani, és pince ihletűre hangolni. Általános műszálas terítők  kis drapériával, nekem nem jön be.  A szobai függönyök tucattermékek, a csempe átlagos zöldes, viszont a mozdíthatatlan zuhanyfej nekem tetszett. A toalett papír gáz, több tekercs kell a vékonykából. Erre jobban figyelhetnének. Egy magát valamire tartó szálloda jó minőségű toalett papírt és szalvétát tart.

Személyzet

A személyzet nem teljesen hozzáértő, van még mit tanulni, de kedvesek, segítőkészek, és fejlődni vágyók. Bár a szoba tiszta volt, én a takarítóknak bőven tudtam volna munkát adni. Pl. a kinti hamutartók nem voltak két napig kiürítve, a felső terasz a virágok kihelyezésétől földes volt, stb. Ezek ugyan nem rontanak a pihenésen, csak megjegyzés. A recepciós nagyon készséges volt, ahogy a pultos lányok és éjjeliőr bácsi is. Akár hajnalban is ihatunk kávét.

Látnivalók a környéken

Császártöltés pincesorai a maguk nemében különlegesek, hiszen szervesen beépülnek a faluba, utcát alkotva a falu részei. A Vörös mocsár tanösvény a falu végén indul.  Egyéb okok miatt nem gyalogoltuk végig, viszont a falu közepén lévő kilátót meglátogattuk. Közel van Baja, Kiskunhalas, Kalocsa, érdemes a környéket bekirándulni. A Hajósi Érseki kastélyt, és mellette lévő templomot, kálváriát feltétlenül nézzük meg. 

Jó időben kerékpárokat is lehet kölcsönözni.

“A falu pincesorai,megérdemelnek egy sétát.: Főkáptalani pincék, Káposztáskerti pincesor, Gutiszholi pincesor, Erzsébet utcai pincesor. A lösz partba vájt pincék egyenletes hűvöse biztosítja a borok kiváló tárolását. A legtöbb pincét téglával burkolták, de találni még olyat, ahol  löszfalú boltívek maradtak. Hosszúságuk változó, a legtöbb pince 15-20 méteres. jellegzetes a pincék elé épült présház.” idézet a kihelyezett információs tábláról.

Fotó: Baja Főtér

Összefoglaló vélemény

Mindenképpen megér egy hétvégét, friss levegő, barátságos emberek, bár kissé szegényes falu, de hangulatos pincesorok, és a szálláshelyen kellemes wellness.

Kiemelkedő: parázzsal fűtött sós dézsa, forralt borral.

A Hajósi Érseki Kastélyt az 1740-es években építtette az akkori Kalocsai Érsek. Hányatott sorsa után szépen felújítva pompázik, és jelenleg látogatóközpontként működik. Több állandó és időszaki kiállítást láthatunk ha megvesszük az 1200 Ft-os belépőt, plusz ha fotóznánk, 1000 Ft lesz a fotójegy mellé. De mindenképpen érdemes, egyik kiemelkedő látnivaló a környéken a pincéken kívül.

http://hajosikastely.hu/

A Hajósi pincesor vagyis inkább pincefalu több mint 1000 pincével büszkélkedhet. Kialakulása a sváboknak köszönhető, hiszen a török háborúk utáni elnéptelenedést a Kalocsai érsek németek betelepítésével kívánta megoldani. A szorgos svábok pedig a lösz adta lehetőségeket kihasználva szőlőt telepítettek, ebből alakult ki a három szintes pincefalu Hajós határában. 

http://www.hajosipincefalu.hu/index.php/component/content/article/37-hajosi-pincefalu/46-hajosi-pincefalu.html

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony