Pincelakat borház és szálloda vendége voltam

Császártöltés.

Szép nevű falu a Hajós-Bajai borvidéken. Itt található a Pincelakat borház és szálloda, melyben két éjszakát töltöttünk el téli csomag keretében. A hangulatos, szép külsejű szállodában nem fogadtak kitörő kedvességgel. Az is csak másnap reggel jutott eszembe, hogy a csomag tartalmaként hirdetett üdvözlőital, és délután szervírozandó forralt bor elmaradt. Igaz, másnap – miután szóvá tettem- megkaptuk duplán is. Pedig nagyon különleges az üdvözlőital, cserszegi fűszeres, bodzaszörp, mentalevél, stb. koktélszerűen, jéggel. Jóleső ötlet nem szabad megfeledkezni róla.

 

Elhelyezkedés: 

Kicsiny sváb falu, a Duna-Tisza közén, Baja és Kalocsa közelében. Még néhány szép pincefalu van itt amiket feltétlenül meg kell nézni. A Hajósi a híresebb, ott több szépen felújított pince található, itt Császártöltésen a szálláshely mögött indulva egy hosszú, hangulatos, pincefalut találunk. Némelyik pince siralmas állapotban van, kiállt a felújításért. A szálláshely a falu közepén van, két-három napra akad bőven látnivaló a környéken, bár a szállodásban sajnos semmiféle prospektust nem találtunk.

Szobák

A szobánk ha nem is túl nagy méretű volt, de aránylag kényelmes, ágy, asztal, szekrény, minibár, éjjeliszekrény, fogas a tartozéka. Általános szállodai stílus, semmi különös, de tiszta, és kifogástalan. Az ágyak kiemelkedően kényelmesek, az ágynemű és törülközők patyolat tiszták, finomak, hófehérek. Kicsit nehezményeztem, hogy köntöst csak kérésre kaptunk, és a plusz wellness törülközőért fizetni kellett volna. Érkezéskor hideg volt a fürdőszobában, de ez a probléma később megoldódott. Bennem mégis felmerül, hát nem meleg szobával kellemesen kell a vendéget várni? Az éjjeli lámpák olvasásra nem alkalmasak, a tévé kicsi, de az ágy mindent visz. 

Ami furcsa, és ritka, hogy a második szinten kilépve a liftből (lift is van, ez piros pont) egy kertbe érkezünk, onnan nyílnak a szobák. Itt kerti kiülő, kemence, biliárdterem is található még.

Wellness

A sós vizű fedett úszómedence kellemes, a pezsgőfürdő jó meleg, és hatásos. A szauna kicsi de forró, és a kerti dézsa nagyon jó. Sós vízzel, felfűtve, nyakig benn ülve padon a meleg vízben, finom forralt bort kortyolva….. hát nagyon fincsi dolog. 

Étterem, ételek: 

Félpanzió, átlagos választék, átlagos ételek, semmi különös, még mindig a rántott, natúr, pörkölt, stb. hagyománya él, rizs, hasáb burgonya, köret, savanyú. Bár az ételallergiámat maximálisan figyelembe vették, és készítettek külön ételt számomra, azért még egy nagyon átlagos konyha maradt. A reggeli svédasztal, teljesen átlagos. A második napi svédasztalos vacsorát egyetlen dolog színesítette, amit még máshol nem láttam, kis üvegbe eltett sajtkockák, olívabogyóval, fűszerekkel, stb. Az én külön desszertem (eper-gránátalma-méz) szintén piros pont. 

A helyi és saját borok választéka megfelelő, vannak igazán finom boraik is. A Pincelakat Irsai Olivér 2017-es nagyon ízlett. Az étteremből lefelé lépkedve mindjárt pince is van, ahol borkóstolót kérhetünk. Az egész ház tulajdonképpen néhány pincére épült, ettől van izgalmas hangulata. Sváb falu lévén talán érdemes lenne a félpanzióba egy helyi specialistást felvenni. 

A kávé finom. Még a svédasztalos reggelinél is.

https://pincelakat.hu/

Tisztaság, design

Tisztaság teljesen rendben van, miden higiénikus volt A design a szobákban általános szállodai, az étteremben próbálták a hangulatot hatalmas festményekkel finomítani, és pince ihletűre hangolni. Általános műszálas terítők  kis drapériával, nekem nem jön be.  A szobai függönyök tucattermékek, a csempe átlagos zöldes, viszont a mozdíthatatlan zuhanyfej nekem tetszett. A toalett papír gáz, több tekercs kell a vékonykából. Erre jobban figyelhetnének. Egy magát valamire tartó szálloda jó minőségű toalett papírt és szalvétát tart.

Személyzet

A személyzet nem teljesen hozzáértő, van még mit tanulni, de kedvesek, segítőkészek, és fejlődni vágyók. Bár a szoba tiszta volt, én a takarítóknak bőven tudtam volna munkát adni. Pl. a kinti hamutartók nem voltak két napig kiürítve, a felső terasz a virágok kihelyezésétől földes volt, stb. Ezek ugyan nem rontanak a pihenésen, csak megjegyzés. A recepciós nagyon készséges volt, ahogy a pultos lányok és éjjeliőr bácsi is. Akár hajnalban is ihatunk kávét.

Látnivalók a környéken

Császártöltés pincesorai a maguk nemében különlegesek, hiszen szervesen beépülnek a faluba, utcát alkotva a falu részei. A Vörös mocsár tanösvény a falu végén indul.  Egyéb okok miatt nem gyalogoltuk végig, viszont a falu közepén lévő kilátót meglátogattuk. Közel van Baja, Kiskunhalas, Kalocsa, érdemes a környéket bekirándulni. A Hajósi Érseki kastélyt, és mellette lévő templomot, kálváriát feltétlenül nézzük meg. 

Jó időben kerékpárokat is lehet kölcsönözni.

“A falu pincesorai,megérdemelnek egy sétát.: Főkáptalani pincék, Káposztáskerti pincesor, Gutiszholi pincesor, Erzsébet utcai pincesor. A lösz partba vájt pincék egyenletes hűvöse biztosítja a borok kiváló tárolását. A legtöbb pincét téglával burkolták, de találni még olyat, ahol  löszfalú boltívek maradtak. Hosszúságuk változó, a legtöbb pince 15-20 méteres. jellegzetes a pincék elé épült présház.” idézet a kihelyezett információs tábláról.

Fotó: Baja Főtér

Összefoglaló vélemény

Mindenképpen megér egy hétvégét, friss levegő, barátságos emberek, bár kissé szegényes falu, de hangulatos pincesorok, és a szálláshelyen kellemes wellness.

Kiemelkedő: parázzsal fűtött sós dézsa, forralt borral.

A Hajósi Érseki Kastélyt az 1740-es években építtette az akkori Kalocsai Érsek. Hányatott sorsa után szépen felújítva pompázik, és jelenleg látogatóközpontként működik. Több állandó és időszaki kiállítást láthatunk ha megvesszük az 1200 Ft-os belépőt, plusz ha fotóznánk, 1000 Ft lesz a fotójegy mellé. De mindenképpen érdemes, egyik kiemelkedő látnivaló a környéken a pincéken kívül.

http://hajosikastely.hu/

A Hajósi pincesor vagyis inkább pincefalu több mint 1000 pincével büszkélkedhet. Kialakulása a sváboknak köszönhető, hiszen a török háborúk utáni elnéptelenedést a Kalocsai érsek németek betelepítésével kívánta megoldani. A szorgos svábok pedig a lösz adta lehetőségeket kihasználva szőlőt telepítettek, ebből alakult ki a három szintes pincefalu Hajós határában. 

http://www.hajosipincefalu.hu/index.php/component/content/article/37-hajosi-pincefalu/46-hajosi-pincefalu.html

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony