Pár hete francia haladó főzőtanfolyamon gyarapítottam főzőtudásomat, most francia desszertek terén lettem okosabb, sőt remélem ügyesebb is. A franciák nagyon tudnak, nagyon gurmék, ahogy én is, így adta magát, hogy néhány nagyon finom francia desszert készítését profi séftől lessem el.
A tanfolyam délben kezdődött a Bonne Chance francia hotelban, estig elkészítettük Ekler Viktor séffel az égetett tésztából készült ekler fánkot, (naná hogy a név kötelez) majd clafoutist készítettünk meggyes és áfonyás változatban.
A receptek mindig csak irányadók, akkor épp ott alakul pontosan minden. Egy kis ez meg az még hozzákerül, egy kis ezt azt mással helyettesítünk, a lényeg a végén a csodás összhang, a csodás desszert. Ezt nevezik kreatív sütésnek, vagy főzésnek, és ezt Viktor remekül csinálja. Remélem sikerült ellesnem sok sok apró trükköt, amit a minden napok során, főzéskor sütéskor tudok hasznosítani, és remek sütikkel fogom a családomat meglepni.
A tanfolyamon részt vevők ezúttal nagyrészt fiatalok voltak, a hangulat pedig remek volt. Zsanett személyében kész cukrászunk is volt, így szinte két profitól tanulhattunk. Jól is ment a munka, a desszertek gyorsan készültek, finom lett a fánkba töltött musse, kicsi narancshéjjal bolondítva, de nálam a clafoutis (klafutisz) mindent vitt.
Ez az egyszerű tejes pite nagyon finom, nagyon franciás, és nagyon egyszerű. Kedvenceim a gyümölcsös piték, így bővült a készítési repertoárom. Alig várom, hogy otthon is megsüthessem.
A hotelnak köszönhetően finom vacsorát is kaptunk, ami után a közösen készített desszerteket fogyasztottuk. Némi borocska is került az asztalra, aztán a fiatalok kártyapartival zárták a napot.
Reggeli után folytatódtak a tanulmányok, ezúttal créme brulée (krém brülé) és barackos tarte tatint (ejtsd: tart taten) készítése volt a feladat. Mindkettő finom lett, jól sikerült, és nem bonyolult. Igaz, egy sárkány (no nem házi) beszerzése szükséges a créme brlée-hez, de nem nagy kunszt a lángpisztoly használata. Persze figyelni nem árt, és figyeltük is séfünk minden kézmozdulatát. Többször is bemehettünk a konyhába a sütési folyamatokat nézni, és tudásunkat gyarapítani.
7
Fontosnak tartom megemlíteni a hotel személyzetének maximálisan kedves segítőkész türelmes hozzáállását, vagyis hozzánk állását. Remek csapat, a vendég minden kívánságát lesik.
Ezúttal finom ebédet kaptunk, így a desszert megint alig fért belénk. Köszönet a séfnek, és a hotelnak, nagyon hasznos, és kellemes volt a tanfolyam. Biztos hogy fogok francia sütiket készíteni, bőven kaptam motivációt.
És köszönet a társaság tagjainak is, remek, vidám kis csapat jött össze.
A hotelről itt: https://www.bonnechance.hu/