Ne csak főzzünk, süssünk is! Francia desszertek tanfolyam Ekler Viktorral

Pár hete francia haladó főzőtanfolyamon gyarapítottam főzőtudásomat, most francia desszertek terén lettem okosabb, sőt remélem ügyesebb is. A franciák nagyon tudnak, nagyon gurmék, ahogy én is, így adta magát, hogy néhány nagyon finom francia desszert készítését profi séftől lessem el. 

A tanfolyam délben kezdődött a Bonne Chance francia hotelban, estig elkészítettük Ekler Viktor séffel az égetett tésztából készült ekler fánkot, (naná hogy a név kötelez) majd clafoutist készítettünk meggyes és áfonyás változatban.

A receptek mindig csak irányadók, akkor épp ott alakul pontosan minden. Egy kis ez meg az még hozzákerül, egy kis ezt azt mással helyettesítünk, a lényeg a végén a csodás összhang, a csodás desszert. Ezt nevezik kreatív sütésnek, vagy főzésnek, és ezt Viktor remekül csinálja. Remélem sikerült ellesnem sok sok apró trükköt, amit a minden napok során, főzéskor sütéskor tudok hasznosítani, és remek sütikkel fogom a családomat meglepni.

A tanfolyamon részt vevők ezúttal nagyrészt fiatalok voltak,  a hangulat pedig remek volt. Zsanett személyében kész cukrászunk is volt, így szinte két profitól tanulhattunk. Jól is ment a munka, a desszertek gyorsan készültek, finom lett a fánkba töltött musse, kicsi narancshéjjal bolondítva, de nálam a clafoutis (klafutisz) mindent vitt.

Ez az egyszerű tejes pite nagyon finom, nagyon franciás, és nagyon egyszerű. Kedvenceim a gyümölcsös piték, így bővült a készítési repertoárom. Alig várom, hogy otthon is megsüthessem.

A hotelnak köszönhetően finom vacsorát is kaptunk, ami után a közösen készített desszerteket fogyasztottuk. Némi borocska is került az asztalra, aztán a fiatalok kártyapartival zárták a napot. 

Reggeli után folytatódtak a tanulmányok, ezúttal créme brulée (krém brülé) és barackos tarte tatint (ejtsd: tart taten) készítése volt a feladat. Mindkettő finom lett, jól sikerült, és nem bonyolult. Igaz, egy sárkány (no nem házi) beszerzése szükséges a créme brlée-hez, de nem nagy kunszt a lángpisztoly használata. Persze figyelni nem árt, és figyeltük is séfünk minden kézmozdulatát. Többször is bemehettünk a konyhába a sütési folyamatokat nézni, és tudásunkat gyarapítani. 

7

Fontosnak tartom megemlíteni a hotel személyzetének maximálisan kedves segítőkész türelmes hozzáállását, vagyis hozzánk állását. Remek csapat, a vendég minden kívánságát lesik. 

Ezúttal finom ebédet kaptunk, így a desszert megint alig fért belénk. Köszönet a séfnek, és a hotelnak, nagyon hasznos, és kellemes volt a tanfolyam. Biztos hogy fogok francia sütiket készíteni, bőven kaptam motivációt.

És köszönet a társaság tagjainak is, remek, vidám kis csapat jött össze. 

A hotelről itt: https://www.bonnechance.hu/

 

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony