Séta a Nemzeti Botanikus Kertben

A Vácrátóti Arborétum egy fogalom az Arborétumok között. Hivatalos neve nem is Arborétum, hanem nemzeti botanikus kert. Az ország legnagyobb botanikus kertje, egyben az élő növények leggazdagabb hazai gyűjteménye.

A 27 hektáros kertben közel 13 000 növényfajt, illetve -fajtát láthatunk, megtalálható mind a hat flórabirodalom, 25 magashegység növényei. A kert az egykori vácrátóti kastélyparkból alakult ki. Építtetőjét és tervezőjét nem ismerjük, de valószínű hogy Géczy István, Vácrátót akkori birtokosa építtette, a hasonlóan szép (Pl. Tata, Alcsút, Fót) magyarországi angolkertek  mintájára.

Az első írásos adat 1827-ből való, így hamarosan kétszáz éves kertben sétálhatunk.

A műemlék- és természetvédelem alatt álló romantikus tájképi kert hazánk leggazdagabb tudományos élőnövény gyűjteménye, mely minden évszakban felfedezésre hív minket, és szebbnél szebb arcát mutatja. 

A kerten kívül hatalmas pálmaházban is nézelődhetünk, ahol trópusi páratartalomban élnek a szebbnél szebb virágok, növények. Van itt tó, kicsi hidak, patakok, kis vízeséssel, van sok pad, lehetőség a pihenésre, nézelődésre, a csodálatosan szép színek befogadására. Nem is szaporítom a szót, beszéljenek inkább  a képek. 

Minden további információ a kert honlapján található: http://botkert.hu/

A kert bejárása bő egy-másfél órát vesz igénybe, de ez egy szűkített kör. Ha alaposan bejárnánk, akkor több órát is nyugodtan el tudunk itt tölteni. Gyalogolhatunk 2 km-t, de akár 6 km-t is, attól függ melyik tematikus útvonalat választjuk.

Tipp: Ha már beteltünk a látvánnyal, a hasunkat se hagyjuk cserben, foglaljunk asztalt Katlan Tóninál, és egy finom ebéddel koronázzuk meg a napot. Katlan Tóni Étterme a Malomhoz, Veresegyházon található, az egynapos programunkba még a Medvefarm meglátogatása is belefér. Igaz, véleményem szerint az csak kis gyermekes családoknak való.

http://www.katlanmalom.hu/

 

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony