Megtanultam sufnudlit főzni.

Megtanultam sufnudlit főzni. A sváb nudlit Rácalmáson még az őszi SVÉT-en kóstoltam. Pauli Zoli konyhája kínálta bárány mellé. Lehet hogy kicsit “szőke” dolog, de annyira tetszett a neve már akkor is, hogy kíváncsi lettem, vajon hogy kell elkészíteni. A jó név mindig inspiráló nálam, és kreatívvá tesz. Aztán eltelt a nyár, eltelt a tél is, főzőújságok, friss kínálat, családi kérés, mindig valami más került az asztalra.

Tegnap viszont, amikor Tóth Vera és Pauli Zoli a Palkonyhában unalom űzőként videót forgatott az életükről, pont ezt az ételt készítették el. No, több sem kellett, a nyál ismét összefutott a számban, s még este elhatároztam – a család tudta nélkül – hogy holnap sufnudlit fogok készíteni.

Izgatottá tett, alig vártam a mai napot, hogy végre magam is elkészíthessem ezt a sváb ételt. Annyit nem árt tudni róla, hogy édes és sós változata is van, attól függ mit teszünk rá. Már az is felcsigázott, hogy Zoli szerint ilyen ősrégi krumplinyomót az ember csak úgy örökölni szokott, vagy kér kölcsön a szomszéd nénitől.  Hát én örököltem egyet Ilonka nénémtől. Ilonka néném nagyszerű szakácsnő volt, az Eszterházy grófok Gázaházai kastélyában csillogtatta meg tudását. Azt mondják a vérvonal bennem is megvan. No nem az Eszterházyaké, bár az sem lenne rossz. A férjem mondjuk Károlyi, talán inkább ezen a vérvonalon kellene rágódnom. 🙂

Szóval krumplinyomóm van, mehet a buli. 

  

Ha lekvárt, fahéjas cukrot teszünk a nudlinkra, akkor desszertnek is jó, ha pedig szalonnát, tejfölt, medvehagymát, akkor pedig jó kis  főétel kerekedik belőle.  Mert ugyebár hétvégén az erdőben én is szedtem egy kis medvehagymát, lánykám azóta nyaggatott vele, hogy – anyaaa, mikor lesz már medvehagymás valamiii????

Hát így is lett. Medvehagymával ízesítve a sufnudli, és anélkül is, mert én nem annyira szeretem a fokhagymás ízt. A recept hozzávetőleges, mert a videóban sem voltak mennyiségek, és egy gyakorlott anyukának (ez én lennék) ez nem okozhat problémát. Az már annál inkább, hogy a “gondolomformán” mennyiség helyett pontosabb adatokat adjak meg a receptben olvasóimnak.

 

Remélem nem saccolok nagyon mellé, és mindenkinek sikerül elkészítenie. Ha mégis, hát kérdezzétek Zolit. 🙂

Medvehagymás sufnudli hozzávalói:

Négy nagyobb rózsaszín krumpli (kb. 35 dkg) – nem sárga, mert én rózsaszínnel próbáltam, és azzal tutira jó lett!

2 tojás, 15 dkg liszt (sacc/kb)  3 teáskanál só, (2 a főzővízbe, 1 a tésztába) plusz liszt a gyúródeszkára, 2-3 szelet szalonna, (jó mangalica) 2-3 levél medvehagyma, 1 kis pohár tejföl.

Elkészítése: Felteszem a krumplit főzni héjastul, ha megfőtt kihűtöm, és megpucolom. Krumplinyomóval átnyomom. (Gyerekkoromban sokszor csináltunk ilyesmit anyuval, és imádtam a kinyomott langyos krumplit, mindig beleettem.) Feltesszük a vizet forralni, a két teáskanál sóval. A krumplihoz keverünk egy teáskanál sót, két tojást, és a lisztet. Lágy, kissé ragacsos tésztát kapunk.

Meglisztezzük a gyúródeszkánkat (ezt szintén Ilonka nénémtől örököltem) és a tésztát elvagdaljuk kisebb darabokra. Zolinak volt erre jó kis szerszáma, én késsel vagdostam el. Ezután kisodorjuk, és – ahogy Zoli utasította – kb. 2 centis kis darabokra vágjuk. 

Ezeket megsúfoljuk, azaz megsodorjuk. Ettől lesz a nudli sufnudli, és így svábosan sokkal izgalmasabb. 

A nudlikat a lisztezett deszkán hagytam, és három kisebb adagban főztem ki, minden adagot leöblítettem hideg vízzel.

Közben a szalonnát kockára vágtam, és kipirítottam. A medvehagymát is összevágtam, és a szalonna zsírjából kivettem egy kicsit egy másik serpenyőbe, és épphogy csak megfuttattam rajta. Ezzel a feltét kész is lett. De nem is fontos hőkezelni, mert akkor veszít az intenzív ízéből.

A nudlikra halmoztam a szalonnapörcöket, aztán a tejfölt, és végül a medvehagymát. Remek lett, isteni finom.  A Károlyi leányka két pofára ette. 🙂

Köszönöm a receptet Verának és Zolinak, nézzétek meg a videójukat itt: https://www.instagram.com/p/B-Es0LKBDpF/

Remek zenei aláfestéssel akár készítés közben is hallgathatjátok az instrukciókat. Ők szuperül beszélnek, én csak írni tudok. Meg remélem főzni. 🙂 

Ilonka nénémtől másik örökségem a kis dió sütiforma. Azt a receptet itt olvashatjátok el: https://bakancsesfakanal.cafeblog.hu/2017/12/23/dio-ilonka-nenem-receptje-szerint/

Jó főzőcskét, videónézegetést és jó étvágyat mindenkinek!  Egyetek egészséges házi kosztot. 

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony