Jártatok már az Azáleás völgyben?

Jártatok már az Azáleás völgyben? Bevallom én nem, pedig erős kötődésem van Zalaegerszeghez. Gyökereim arrafelé mutatnak, sokat jártam azon a vidéken. Most a karantén után vagy épp csak a szélén fontos dolgom volt Zalaegerszegen, s utána friss levegőt szívni, szépséges virágokat látni ellátogattam az Alsó-Erdő melletti Azáleás völgybe.

A város végén könnyű parkolót találni, a völgyet kis fatábla jelzi. Belépő nincs, lezárva sem volt, így könnyű léptekkel indultam kirándulni a csepergős szomorkás időben. Igazi üde zöld volt a völgy, a fákról a fűről lemosta a port a csendes eső. Friss levegő, pára, finom esőillat, így indultam fölfelé a gyalogösvényen. Eltéveszteni nem lehet, széles kitaposott ösvény vezet a völgy bejáratához.

Aztán jönnek a csodák, az azáleák, mindenféle színben pompázva. Fehér, sárga, narancs, piros, korall, eper, pink, egyik szebb, mint a másik. Ebben az időszakban virágzanak, kb. két hétig érdemes idelátogatni. Ne számítsunk nagy helyre, rengeteg virágra, ez nem a Jeli arborétum, ez csak egy kis völgy, egy kis ékszerdoboz, szépséges kirándulóhely.

A völgyben piknikező hely, padokkal, asztalokkal, beülővel. Aztán kb. 600 -800 m után véget ér a virágos völgy, utána az erdőn keresztül érkezhetünk vissza körtúra szerűen a kiindulópontra. Eltévedni nem lehet, egyszerű kitaposott utak vannak. Egy nagyon klassz biciklis pályát is kereszteztünk, vagyis inkább végig azon gyalogoltunk vissza, a völgy aljára. Kiépített ugratókkal, fordulókkal, remek erdei pálya azoknak, akik szeretik az ilyen kihívásokat.

A virágokat egyébként Fatalin Gyula telepítette, mivel különleges mikroklímája van a völgynek. Természetesen védett botanikai terület, és őrök vigyáznak arra, hogy ne tépkedje le senki a szépséges virágokat. Nem is lenne érdemes, hiszen itt eredeti környezetében sokáig pompáznak, míg vázába téve másnapra lehullatják virágukat.

Az egész völgy egy szűk óra alatt bejárható, ha körtúrára megyünk, akkor is max. 2,5 km a táv. Össze kell kötni valamivel, hogy érdemes legyen ideutazni.

De a környék sok látnivalót takar, hívogatnak a csodás Zalai dombok, a várost körbe ölelik a szőlőhegyek, szép látvány, kellemes kirándulóhely.

Aki teheti, csodálja meg a virágokat, nagyon szép fotókat lehet készíteni. Gyönyörködni, nézelődni, feltöltődni igazán ilyen környezetben érdemes.

További fotók

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony