Együnk belsőséget – Vadas szív

Valahogy kevesebb szerep jut az étkezésünkben a belsőségeknek. Nem is szereti mindenki, megosztó ételek, a szív, a máj, a vese, a tüdő, a pacal (gyomor) a velő, sokakat még a gondolatától is kirázza a hideg. De sokan vagyunk olyanok, akik szeretjük a belsőségeket, az előzőleg felsoroltak éppen hogy a kedvenceim. Egy jó szalontüdő, egy sült libamáj, egy resztelt máj, egy jó velős pacal, vagy vese-velő, nagyon finom ételek. A szív, talán kissé elhanyagolt e tekintetben, éttermek étlapján is keveset látunk, vagy inkább sosem. Bár a fellendülő vendéglátás azt hangsúlyozza, hogy az állat minden része ehető, mindent fel kell dolgozni, és én is ennek vagyok a híve. Némely étterem persze előszeretettel készíti el a jófajta belsőségeket, de ezek inkább helyi specialitások, illetve ezek bizonyos éttermek jellegzetes fogásai. Pl. a kakas taréj és here pörkölt, vagy  akár a böllér máj.

De mivel nincs mindig disznóvágás, néha a hentes pultok mögött látok jóféle belsőséget, májat, velőt, és szívet is. A szívből kiváló vadas szívet lehet készíteni, most ennek a receptje következik, zsemlegombóccal.

Hozzávalók:

Egy sertésszív, 1 fehérrépa, 2 sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 4 ek olaj, só, bors, 1 l alaplé, 2 babérlevél, 2 tk mustár, 4 ek tejföl, víz, 4 ek cukor, citromlé.

A gombóchoz: 4 szikkadt zsemle kockára vágva, só, 20 g liszt, petrezselyem, 2 tojás.

Elkészítése:

A szívet felvágjuk szeletekre, majd a felforrósított olajon körbepirítjuk, és félretesszük.

A répát, zöldséget, hagymát felkarikázzuk, a cukrot megkaramellizáljuk, és a zöldségeket lepirítjuk, pici alaplével felengedjük, ízesítjük sóval, borssal, babérlevéllel, citromlével. Felöntjük a többi alaplével, és visszatesszük a szívet a mártásba.

Ha megpuhul a szívecskénk, ismét kivesszük, a mártást pedig összeturmixoljuk. A turmixolt mártásba keverjük a mustárt,és a tejfölt. Visszatesszük a szívet.

A gombóchoz a felkockázott zsömlékhez hozzákeverjük a lisztet, tojást, sót, és vizet forralunk fazékba, amiben ki fogjuk főzni.

Picit állni hagyjuk, majd belekeverjük az apróra vágott petrezselymet, és gombócokat formálunk vizes kezünkkel, és sós vízben kifőzzük.

A gombócokat kiszedjük, egy kisebb lábosba teszünk a főzővízből, és abba szedjük át, abban tartjuk, abban tudjuk később is felmelegíteni.

A vadas szív zsemlegombóccal, nagyon finom étel!

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony