Hajnali túra ajánló meleg napokra. Bánd/Kilátó/Szentgáli tiszafás

Szombatra közel 30 fokot jeleztek. Nem túrázó idő. De hajnalban amikor még minden harmatos, frissek az illatok hűs a levegő, túrázó idő van. Korán kelni, útra kelni, mint a mesében. Ezúttal egy már ismert nemrég bejárt területen túráztam, a Szentgáli Tiszafásnál és a Mayer Antal kilátónál.

Ez egy kb. 4-5 km-es körtúra, melyet Bándon, a vár alatt a hídon át elindulva teljesíthetünk. Azután már végig ki lesz táblázva a tanösvény.

Meredek lépcsők, szikla, csodás kilátás, aztán kanyargó szerpentin fölfelé. Egészen magasra. A kilátóig. Aztán ott még feljebb.

És akkor meghalljuk a csöndet. A madarakat, és az erdő hangját.

Itt már tiszta az ég, tiszta a szív, és be lehet szippantani a csöndet. Jó érzés. Jó érzés látni szép országunkat, a távolban kékellő felhőket, az erdők és rétek zöldjét. Nem kell menni sehova messze, csak ide a mi saját kis hazánkba. Egy csöndes reggelen.

A kilátó a 498 m magas Miklós Pál hegyen található. Maga a kilátó, melyet Mayer Antalról neveztek el, 22,15 m magas, fából készült szerkezet.  Most a tériszony ellenére felmásztam teljesen. Jól tettem.

Ha felérvén netán tériszonyunk lenne, üljünk le, úgy nagyon jó nézelődni. Az Északi és Déli Bakonyon kívül a Balaton felvidéket is láthatjuk.

Alattunk Márkó, Herend, és Szentgál települések, valamint Bánd község látható.

Szuper klassz hely.  Nézzétek meg.  Bándról a piros plusz jelen kezdjük a túrát. Aki hosszabban akar túrázni, az már Bánd előtt talál kilátó táblát, és parkolót, és a falun kívül egy másik úton tudja megközelíteni a hegyet. Én a vár mellől pontosabban a vár alól indultam, ezt szívesen ajánlom. Ahogy elérjük az erdőt, kicsit jobbra, kerítés, kiskapu, lépcső. Ez lesz a kiinduló pont. A lépcsők igénybe veszik a térdeket, szép kis szerpentines mászás következik, meredek, lépcsős, akinek van túra botja, vigye magával, jó segítség a fölfelé menetnél. Természetesen bárki tudja teljesíteni, de azért izgalmas túra.

Felérvén, milliónyi madár énekel, de mint tudjuk, a madarak korán kelnek, így jó, ha már négy órakor útra kelünk. Persze bármikor kirándulhatunk ide, és ajánlom is, de ezt a szépséges hajnali csöndet, és a madárdalt csakis ilyenkor hallhatjuk, érezhetjük.

A kilátó után – jó jelzések és követhető táblák vezetnek minket a tiszafás részre. A tiszafák rendkívül látványosak, és nagyon szép, kellemes az ösvény.

Ezután pedig megkerülve a hegyet visszatérünk egy réten át a kiinduló pontra.

A hajnali túra bearanyozta a napomat. Próbáljátok ki ti is.

Túrázni jó, az erdő mindig nyitva, egészséges, friss levegőt szívunk, mozgunk, élményt gyűjtünk, ne hagyjátok ki!

 

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony