Három nap Fertőrákoson

Az idei szabadságunkat home officében töltöttük, így csak pár napra sikerült kikapcsolódni szeptemberben, Fertőrákoson. Hogy mi is fér bele három napba, vegyük szépen sorra.

Először is, szombati napra koncertjegyünk volt a Fertőrákosi Barlangszínházba. Érdemes nézni már február végén az évad kezdetén a programot, mert a jegyeket hamar elkapkodják, és jók a programok is. Mi ehhez a koncertjegyhez igazítottuk a pihenésünket, így jutott idő körbejárni Fertőrákost.

Mint a neve is mutatja, a Fertő-tó partján található. Na nem közvetlenül a parton, hiszen a magyar részen főleg nádas van a tó partján, de azért van egy strand és kikötő is Fertőrákoson, ahol fürdeni lehet és séta-hajókázni, de nem most, mert az egész partszakasz fel van túrva, újjáépítik.

A Soprontól 10 km-re lévő faluban sok szálláshely található, mi a Huber Apartmant választottuk bázisunknak. A választás fő oka az volt, hogy kerékpárokat is adnak a nyaralóknak. Lehet bringázni, tehát máris aktív a “nyaralás”.  Az apartman a falu alsó részén található, közvetlen környezetében több étteremmel, borozóval. A tisztaság 8 pont, nem szeretem a pókhálókat, a berendezés egy része ízléstelen, pl. műpadló és plafonborítás, de a fürdő ízlésesen felújított. A reggeli unalmas, de a házigazdák nagyon kedvesek, és a környezet is nagyon szép rendezett. Olcsó, ár-érték arányban remek választás.

Már érkezés előtt megvalósult az egyik tervezett programunk, ugyanis szerettük volna kipróbálni Sopronban az Erhardt éttermet. A tesztelés remekül sikerült, nagyon finom volt az étel, ízlésesen, harmonikusan tálalva, tökéletesen elkészítve, csodás környezetben ehettünk. Ajánlom figyelmetekbe.

A szállás elfoglalása után egy kis gyalogos felfedező útra indultunk. Fertőrákos már ősidők óta mezőváros volt, jelenlegi szobrai szépen felújítva is erre utalnak. A falu honlapján csodálatosan összeállított kronológiai sorrendet olvashatunk, ide másolom, és akit érdekel, feltétlenül olvassa el. Hogy min ment keresztül Fertőrákos az évek évszázadok folyamán, szinte hihetetlen. Többszöri tűzvész, pestis, kolera, kitelepítések, határzárás, megannyi történelmi pillanat.

Kronológia

A történelem közvetlen közelében éreztük magunkat, a régi városfal nyomai mellett, a hihetetlenül érdekes régi, és felújított házak között, melyek szorosan egymás mellé épültek, s udvaruk lejtősen lefelé fut a tó irányába. Több étterem, panzió, vendégház is ilyen tipikus felújított házakban van, szép szőlőlugassal, sok virággal a keskeny és hosszú udvarokban.

Látnivalói közül kiemelném a Püspöki Palotát, melyet sajnos még nem újítottak fel, nagyon szép épület, kár érte.

Másik fontos látnivaló a Pellengér, mely az országban egyedülálló.

A település központjában található az ország egyetlen köztéren megmaradt 17. századi pellengére, amely azt példázza, hogy a püspökség nem csak kötelezettségeket rótt a jobbágyságra, hanem kiváltságokat is biztosított a számukra.

A hazánkban egyedülálló pellengér településünk önálló bíráskodásának emléke.

A községnek a piactéren tömlöce volt – ez a piac a községháza és az uradalmi malom között terült el-, de pellengér nélkül. A község a 16. század 30-as évei elején új börtönt építtetett ugyancsak a piactéren, de azt a föld alá tette, fölébe pedig tornyot helyezett, ami nem volt más, mint a most is álló pellengér.
Az bizonyos, hogy 1628-ban még a régi börtön mellett egy szilfához kötötték a bűnözőket. Az új börtönt és a pellengért a község vezetői kezelték, ők zárták el a kapitányuk által a kihágókat, vagy ítélték őket pellengérre.

(forrás Fertőrákos honlapja)

Püspöki kastély
A középkori eredetű, később barokk stílusban átépített, majd a XX. században leromlott kastély a rendszerváltás után kizárólagos állami tulajdonba került.  A kastély mai formáját a XVII. század utolsó harmadától a XVIII. század közepéig nyerte el három jelentős győri püspök építkezésének eredményeként. A főhomlokzat középső részét díszes rizalittá alakították, az ablakok felett a három építtető címerével. Középen Keresztély Ágosté, barokk keretben. Jobbra Széchényi Györgyé: halom tetején kiterjesztett szárnyú sast ábrázol, babérkoszorúval a szájában. Balról gróf Zichy Ferenc címere: benne ötágú koronából kitűnő szarvasagancsok keresztet fognak körül. A rizalitot szobordíszes timpanon zárja, csúcsán váza, két szélén allegorikus nőalakok, akik a vázából kinövő virágfüzéreket tartották.

A tó felé kerekezve fedeztük fel Virágosmajor kápolnáját, melyet a tó 1866-os kiszáradása után emeltettek, mivel imádságuk meghallgattatott, és ismét vízzel telt meg a meder.

A bringázás már a következő napi program volt, amikor bejártuk a kerékpárutat, Sopronig szuperül ki van építve, valamint a tó partján – nem egészen közel, sőt távol a parttól – is sokáig biciklizhetünk. Mi Sopron felé indulva a Tómalomig tekertünk, ahol szép strandon lehet fürdeni.

Fertőrákos nem egy sima felület, dombok emelkedők sokasága tarkítja, Pataksor, Alsó és Felső Sziklasor, már az utca nevek is utalnak rá. Remekül lehet tekerni és tekeregni.

Kihagyhatatlan program a Páneurópai Piknik Emlékhely. Annak aki 1989-ben már felnőtt volt, biztosan sokat jelent, és nagyon erősen emlékszem, hogy szinte őrült felszabadultsági hangulat uralkodott rajtunk fiatalokon. Valami változott, és olyasmit éreztem, mint anno Petőfiék 1848-ban. Az emlékhelyet nemrég felújították, érdemes a fotókat nézegetni, és az előzményeket és utózmányokat pontosan elolvasni, hogy mindent megértsünk. Izgalmas érzés. Az emlékhely Sopronkőhida után kitáblázva a határ felé. Hivatalos neve Sopronpuszta.

A határon mellesleg nyugodtan lehet kifele menni, befelé a rendőrség ellenőriz, lázat mér.

A biciklis határátkelőhely Fertőrákosnál teljesen le van zárva, a honvédség ott strázsál.

Ha már kerékpározunk, feltétlenül tekerjünk el a Mithras szentélyhez is, és visszafelé ne hagyjuk ki Luka Enikő borteraszát. (Ajánlatos előzőleg bejelentkezni) A BorBonbon terasz szombatonként várja látogatóit, borhoz párosított kézműves bonbonokkal.

Enikő bájos személyisége komoly szakembert takar, magas minőségű vörös borokat készít. A borterasza is nagyon csajos, kicsit lila, kicsit madaras, kicsit virágos, nagyon hangulatos.

Miközben végig kóstoltuk a fotón látható finom borokat a hozzájuk passzoló bonbonokkal, összebarátkoztunk a szomszéd asztalnál ülőkkel, hiszen mint tudjuk, a bor mindenkit összehoz. 🙂

Luka Enikő borai nem olcsóak, de magas minőségűek, férfi-nő egyaránt élvezni tudja az ízeket, a bor és bonbon harmóniáját. Erősen ajánlom.

Fertőrákos egyik kiemelkedő látnivalója, a Fertőrákosi Kőfejtő, amit érdemes bejárni, nagyon látványos, főleg este a sziklafalak között legyalogolni a barlangszínházba. Ezt is nagyon ajánlom programként, akár napközben, akár előadásra.

https://www.fertorakosikofejto.hu/

Egy egész napot szenteltünk a fürdőzésnek, Hegykőn, a Termálfürdőben. Remek idő volt, több kinti meleg hideg és még melegebb medence, szép gondozott füves strandrész, padok, virágok, fodrász, étterem, kemping található itt. Nagyon kevesen voltak, így élvezhettük a nyugalmat és jó időt, valamint a csodás termálvíz áldásos hatását. Fájó ízületekre kifejezetten ajánlott.

Még pár szót a gasztronómiáról, még egy éttermet próbáltunk ki, a Noah éttermet, mely szállásunktól pár száz méterre található, szépen felújított régi házakban. A teraszon lugas, kellemes hangulat, finom ételek. Jó választás volt, ajánlom. Az aszalt szilvás grillkolbász tormával és magos mustárral, bajor pereccel isteni volt.

Gyorsan eltelt ez a pár nap, jó választás volt, több időt is tartalmasan el lehet tölteni, még rengeteg látnivaló akad a környéken. És az is remek dolog, hogy az út mentén friss szőlőt árulnak.

Fertőrákos, jövünk még!

 

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony