Könnyű nekem, aki hetek óta fagyszabin vagyok, és kis túlzással mindenre van időm. Ilyenkor jön az ötlet, főzzünk kocsonyát. Kellőképpen hideg van hozzá, és kellőképpen sok idő kell rá. Vagy legalábbis nem árt, ha azon a 8 órán keresztül otthon vagyunk, amíg megfő.
A kocsonyát évek óta telente egyszer a kollégám szuper receptje alapján készítem. Numero egy. Legalábbis az övé. Az enyém szerintem numero kettő. De azért nagyon finom.
Hozzávalók: egy csomag kész kocsonyahús, vagy az alábbiakat kell hozzá venni, 4 személyre, mert mondjuk amíg a kollégámnak 8 tányér lesz belőle, nekem mindig 6 tányér lesz. 3 db köröm, 1 db csülök, 2-3 db bőrke, esetleg egy kis farok, illetve fülecskék.
1 szál répa, 1 szál zöldség, só, bors, 1 fej fokhagyma, 1 vöröshagyma, 2-3 babérlevél.
A kocsonyát hideg vízben felforralom, amikor felforr, leöntöm róla a vizet. A husikat le is mosom, és új vízbe teszem fel, ez már lehet langyos. Ha forr, pici lángra állítom a gázt, és folyamatosan szedem le a habot róla. Egy óra múlva beleteszem a zöldséget, répát, kb. 20 db egész borsot, sót, és egy darab füstölt szalonnabőrkét. Kb. 2 óra fövés után 1 fej fokhagymát, 1 kis fej vöröshagymát, 2-3 babérlevelet teszek hozzá. Ezután minimum 6 órát főzöm még, esetleg pici vizet hozzáadva pótlásnak.
Ha kész, kicsontozom a cuccot, (vigyázat forró!) a bőrkét, és fele cuccot amúgy melegében megeszem, a többit tányérokba osztom szét, (még a répát is) és rászűröm egy szűrőn keresztül a levet. Isteni lett, bár egy pici zsír maradt a tányér szélén. Azt finoman le kellett volna itatni papírtörlővel, de elfelejtettem.
