Ha hideg van, főzz kocsonyát…

Könnyű nekem, aki hetek óta fagyszabin vagyok, és kis túlzással mindenre van időm. Ilyenkor jön az ötlet, főzzünk kocsonyát. Kellőképpen hideg van hozzá, és kellőképpen sok idő kell rá. Vagy legalábbis nem árt, ha azon a 8 órán keresztül otthon vagyunk, amíg megfő.
A kocsonyát évek óta telente egyszer a kollégám szuper receptje alapján készítem. Numero egy. Legalábbis az övé. Az enyém szerintem numero kettő. De azért nagyon finom.

Hozzávalók: egy csomag kész kocsonyahús, vagy az alábbiakat kell hozzá venni, 4 személyre, mert mondjuk amíg a kollégámnak 8 tányér lesz belőle, nekem mindig 6 tányér lesz. 3 db köröm, 1 db csülök, 2-3 db bőrke, esetleg egy kis farok, illetve fülecskék.
1 szál répa, 1 szál zöldség, só, bors, 1 fej fokhagyma, 1 vöröshagyma, 2-3 babérlevél.

A kocsonyát hideg vízben felforralom, amikor felforr, leöntöm róla a vizet. A husikat le is mosom, és új vízbe teszem fel, ez már lehet langyos. Ha forr, pici lángra állítom a gázt, és folyamatosan szedem le a habot róla. Egy óra múlva beleteszem a zöldséget, répát, kb. 20 db egész borsot, sót, és egy darab füstölt szalonnabőrkét. Kb. 2 óra fövés után 1 fej fokhagymát, 1 kis fej vöröshagymát, 2-3 babérlevelet teszek hozzá. Ezután minimum 6 órát főzöm még, esetleg pici vizet hozzáadva pótlásnak.
Ha kész, kicsontozom a cuccot, (vigyázat forró!) a bőrkét, és fele cuccot amúgy melegében megeszem, a többit tányérokba osztom szét, (még a répát is) és rászűröm egy szűrőn keresztül a levet. Isteni lett, bár egy pici zsír maradt a tányér szélén. Azt finoman le kellett volna itatni papírtörlővel, de elfelejtettem.

Ha van lehetőségünk kitenni, most remek hely a terasz vagy erkély de hűtőben is kiválóan megdermed. A húsok igazi kocsonyás részei nagyon egészségesek, tök jó az ízületeknek, és tetszik a pocakunknak. Kenyér nem kell mellé, hiszen csak “húsleves”.
Szeretem kicsit meglocsolni egy fél citrom levével evés előtt, vagy megszórom cayenne borssal, vagy simán erős paprikával. És persze minden nélkül is finom. A húsocskák körmöcskék, fülecskék hidegen megdermedve még remekebb ízt adnak ki.
És igen, megvan a téli hangulat, kell egy kis hideg, egy kis hó, és máris a forralt bor a kocsonya a disznóölés meg ilyenek jutnak eszünkbe. De hát ez a természetes, mindig azt kell főzni, ami aktuális.

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony