Vaddisznósült csipkemártással, polentával

Az idei karácsonyi vacsora egyik éke volt a vaddisznósült csipkemártással. A receptet a régi szakácskönyvemből szedtem ki, icipici átalakítással. Tudom, nehéz a vadhúshoz -főleg a friss húshoz – hozzájutni, és elég drága is, de jeles alkalmakkor, ünnepekkor érdemes kipróbálni, hiszen a vadhús nagyon egészséges. Tápot biztosan nem esznek a vadak.

Hozzávalók:

1,5 kg vaddisznó comb, só, bors, 7 dl vörösbor, lehetőleg kékfrankos, 2 evőkanál zsír.

Azért írom, hogy kékfrankos, mert a recept csak simán annyit ír, hogy vörösbor, és mi hosszasan meditáltunk és kóstolgattunk, mire az eredmény megszületett. Egyébként bármilyen más vörösborral jó lesz, és elég egy közép kategóriás bor.

Ami a hús mellé került a tálba:

2 alma cikkekre vágva, 10 szem aszalt szilva, egy marék aszalt vörös áfonya, 2 db mandarin, zöldfűszerek: rozmaring, kakukkfű, babérlevél, 4-5 szem borókabogyó.

Csipkemártáshoz:

kis üveg csipkebogyólekvár

Körethez valók:

20 dkg kukoricadara, só, kb. 6 dl víz, 5 dkg vaj.

Díszítéshez és a finom íz miatt:

frissen reszelt torma, kökényszemek, csipkebogyószemek

A vad, a csipkebogyó, a kökény, a vörösbor, mind mind ünnepien finom hozzávalók, összeillő, egymáshoz remekül passzoló összetevők, amik kiegészítik és erősítik a fő ízeket. Igazán exkluzív étel a végeredmény, nem bonyolult, nem nehéz elkészíteni, csak egy kis idő, és odafigyelés kell hozzá.

Elkészítés:

A vaddisznóhúst megmossuk, megtisztítjuk a hártyáktól, és alaposan besózzuk legalább egy éjszakára a hűtőbe tesszük sózva.

Másnap szárazra töröljük, és egy serpenyőben forró zsiradékban (2 kanál zsír) körbe pirítjuk, minden oldalát kérgesre, szépen megforgatva. Beletesszük a sütőtálba (én őrségi agyagedénybe tettem), körbe rakjuk a gyümölcsökkel, ráöntjük a bort, és 150 fokon 2-2,5 órát sütjük. (ez azért nem pontos, mert nekem hagyományos gázsütőm van, a légkeveréses sütőkben elég egy fél órával kevesebb idő is). A sütőtálnak rátesszük a tetejét.

Kivesszük a húst, leszűrjük a szaftját egy kis lábasba, a húst tálalásig félre tesszük.

Elkészítjük a csipkemártást, a következőképpen. A kis lábosban lévő szaftot forralni, ha forr, hozzákeverjük a csipkebogyólekvárt. Azzal is összeforraljuk, és kész.

Polenta készítése: a polentát (kukoricadarát) egy nagyobb edénybe átforrósítjuk, szárazon pirítjuk picit, erre jön a forró víz . Összekeverjük, megsózzuk, folyamatosan kevergetve megfőzzük. Lehet híg folyósra hagyni, vagy ahogy én szeretem, egy picit keményebb állagúra. Ezután belekeverjük a vajat, és kész.

Tálalás:

Egy deszkán felszeleteljük a húst, a tányérra először a polentát tesszük, majd a mártást öntjük a tányérba, és arra helyezzük rá a hússzeleteket. Körbe rakjuk kökénnyel, csipkebogyóval, illetve aki szereti, a hús mellett sült gyümölcsökkel. A húsra frissen reszelt tormát teszünk, és lassan élvezettel elfogyasztjuk.

Kiváló étel, tele vitaminnal, ásványi anyagokkal, nem zsíros, nem nehéz, és nagyon jóízű, ráadásul mutatós. Jó étvágyat kívánok hozzá.

Ha tetszett a cikk, kérlek egy megosztással díjazd! 🙂

 

 

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony