Az idei karácsonyi vacsora egyik éke volt a vaddisznósült csipkemártással. A receptet a régi szakácskönyvemből szedtem ki, icipici átalakítással. Tudom, nehéz a vadhúshoz -főleg a friss húshoz – hozzájutni, és elég drága is, de jeles alkalmakkor, ünnepekkor érdemes kipróbálni, hiszen a vadhús nagyon egészséges. Tápot biztosan nem esznek a vadak.
Hozzávalók:
1,5 kg vaddisznó comb, só, bors, 7 dl vörösbor, lehetőleg kékfrankos, 2 evőkanál zsír.
Azért írom, hogy kékfrankos, mert a recept csak simán annyit ír, hogy vörösbor, és mi hosszasan meditáltunk és kóstolgattunk, mire az eredmény megszületett. Egyébként bármilyen más vörösborral jó lesz, és elég egy közép kategóriás bor.
Ami a hús mellé került a tálba:
2 alma cikkekre vágva, 10 szem aszalt szilva, egy marék aszalt vörös áfonya, 2 db mandarin, zöldfűszerek: rozmaring, kakukkfű, babérlevél, 4-5 szem borókabogyó.
Csipkemártáshoz:
kis üveg csipkebogyólekvár
Körethez valók:
20 dkg kukoricadara, só, kb. 6 dl víz, 5 dkg vaj.
Díszítéshez és a finom íz miatt:
frissen reszelt torma, kökényszemek, csipkebogyószemek
A vad, a csipkebogyó, a kökény, a vörösbor, mind mind ünnepien finom hozzávalók, összeillő, egymáshoz remekül passzoló összetevők, amik kiegészítik és erősítik a fő ízeket. Igazán exkluzív étel a végeredmény, nem bonyolult, nem nehéz elkészíteni, csak egy kis idő, és odafigyelés kell hozzá.
Elkészítés:
A vaddisznóhúst megmossuk, megtisztítjuk a hártyáktól, és alaposan besózzuk legalább egy éjszakára a hűtőbe tesszük sózva.
Másnap szárazra töröljük, és egy serpenyőben forró zsiradékban (2 kanál zsír) körbe pirítjuk, minden oldalát kérgesre, szépen megforgatva. Beletesszük a sütőtálba (én őrségi agyagedénybe tettem), körbe rakjuk a gyümölcsökkel, ráöntjük a bort, és 150 fokon 2-2,5 órát sütjük. (ez azért nem pontos, mert nekem hagyományos gázsütőm van, a légkeveréses sütőkben elég egy fél órával kevesebb idő is). A sütőtálnak rátesszük a tetejét.
Kivesszük a húst, leszűrjük a szaftját egy kis lábasba, a húst tálalásig félre tesszük.
Elkészítjük a csipkemártást, a következőképpen. A kis lábosban lévő szaftot forralni, ha forr, hozzákeverjük a csipkebogyólekvárt. Azzal is összeforraljuk, és kész.
Polenta készítése: a polentát (kukoricadarát) egy nagyobb edénybe átforrósítjuk, szárazon pirítjuk picit, erre jön a forró víz . Összekeverjük, megsózzuk, folyamatosan kevergetve megfőzzük. Lehet híg folyósra hagyni, vagy ahogy én szeretem, egy picit keményebb állagúra. Ezután belekeverjük a vajat, és kész.
Tálalás:
Egy deszkán felszeleteljük a húst, a tányérra először a polentát tesszük, majd a mártást öntjük a tányérba, és arra helyezzük rá a hússzeleteket. Körbe rakjuk kökénnyel, csipkebogyóval, illetve aki szereti, a hús mellett sült gyümölcsökkel. A húsra frissen reszelt tormát teszünk, és lassan élvezettel elfogyasztjuk.
Kiváló étel, tele vitaminnal, ásványi anyagokkal, nem zsíros, nem nehéz, és nagyon jóízű, ráadásul mutatós. Jó étvágyat kívánok hozzá.
Ha tetszett a cikk, kérlek egy megosztással díjazd! 🙂