Vaddisznósült csipkemártással, polentával

Az idei karácsonyi vacsora egyik éke volt a vaddisznósült csipkemártással. A receptet a régi szakácskönyvemből szedtem ki, icipici átalakítással. Tudom, nehéz a vadhúshoz -főleg a friss húshoz – hozzájutni, és elég drága is, de jeles alkalmakkor, ünnepekkor érdemes kipróbálni, hiszen a vadhús nagyon egészséges. Tápot biztosan nem esznek a vadak.

Hozzávalók:

1,5 kg vaddisznó comb, só, bors, 7 dl vörösbor, lehetőleg kékfrankos, 2 evőkanál zsír.

Azért írom, hogy kékfrankos, mert a recept csak simán annyit ír, hogy vörösbor, és mi hosszasan meditáltunk és kóstolgattunk, mire az eredmény megszületett. Egyébként bármilyen más vörösborral jó lesz, és elég egy közép kategóriás bor.

Ami a hús mellé került a tálba:

2 alma cikkekre vágva, 10 szem aszalt szilva, egy marék aszalt vörös áfonya, 2 db mandarin, zöldfűszerek: rozmaring, kakukkfű, babérlevél, 4-5 szem borókabogyó.

Csipkemártáshoz:

kis üveg csipkebogyólekvár

Körethez valók:

20 dkg kukoricadara, só, kb. 6 dl víz, 5 dkg vaj.

Díszítéshez és a finom íz miatt:

frissen reszelt torma, kökényszemek, csipkebogyószemek

A vad, a csipkebogyó, a kökény, a vörösbor, mind mind ünnepien finom hozzávalók, összeillő, egymáshoz remekül passzoló összetevők, amik kiegészítik és erősítik a fő ízeket. Igazán exkluzív étel a végeredmény, nem bonyolult, nem nehéz elkészíteni, csak egy kis idő, és odafigyelés kell hozzá.

Elkészítés:

A vaddisznóhúst megmossuk, megtisztítjuk a hártyáktól, és alaposan besózzuk legalább egy éjszakára a hűtőbe tesszük sózva.

Másnap szárazra töröljük, és egy serpenyőben forró zsiradékban (2 kanál zsír) körbe pirítjuk, minden oldalát kérgesre, szépen megforgatva. Beletesszük a sütőtálba (én őrségi agyagedénybe tettem), körbe rakjuk a gyümölcsökkel, ráöntjük a bort, és 150 fokon 2-2,5 órát sütjük. (ez azért nem pontos, mert nekem hagyományos gázsütőm van, a légkeveréses sütőkben elég egy fél órával kevesebb idő is). A sütőtálnak rátesszük a tetejét.

Kivesszük a húst, leszűrjük a szaftját egy kis lábasba, a húst tálalásig félre tesszük.

Elkészítjük a csipkemártást, a következőképpen. A kis lábosban lévő szaftot forralni, ha forr, hozzákeverjük a csipkebogyólekvárt. Azzal is összeforraljuk, és kész.

Polenta készítése: a polentát (kukoricadarát) egy nagyobb edénybe átforrósítjuk, szárazon pirítjuk picit, erre jön a forró víz . Összekeverjük, megsózzuk, folyamatosan kevergetve megfőzzük. Lehet híg folyósra hagyni, vagy ahogy én szeretem, egy picit keményebb állagúra. Ezután belekeverjük a vajat, és kész.

Tálalás:

Egy deszkán felszeleteljük a húst, a tányérra először a polentát tesszük, majd a mártást öntjük a tányérba, és arra helyezzük rá a hússzeleteket. Körbe rakjuk kökénnyel, csipkebogyóval, illetve aki szereti, a hús mellett sült gyümölcsökkel. A húsra frissen reszelt tormát teszünk, és lassan élvezettel elfogyasztjuk.

Kiváló étel, tele vitaminnal, ásványi anyagokkal, nem zsíros, nem nehéz, és nagyon jóízű, ráadásul mutatós. Jó étvágyat kívánok hozzá.

Ha tetszett a cikk, kérlek egy megosztással díjazd! 🙂

 

 

Kövess a közösségi oldalakon is!

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony