Vértessomló szépségei

Vértessomló egy kis falucska a Vértes ölelésében, 20 km-re Tatától és 50 km-re Székesfehérvártól. A szomszédos zsákfalu, Várgesztes, bizonyára többeknek ismerős, én is többször jártam ott, mikor még látogatható volt a vára. Átutaztam Vértessomlón, de eddig nem volt alkalmam a falu szépségeit megismerni. Most, a karantén ideje alatt, sokat járok a természetbe, s főként olyan helyeket keresek fel, ahol kevés emberrel találkozom, amelynek látnivalói, környezete szép, ám kevésbé ismert.

Vértessomló azért lett a célpontom, mert Tatáról Székesfehérvár felé autózva már többször láttam az egyik hegy (Nagy Somló-hegy) tetején a fehér kilátót, melyet mindig bakancslistára tettem. Most jött el az ideje, hogy megnézzem.

Már a falu is belopta magát azonnal a szívembe, ahogy végigmentem rajta, nem kell elkanyarodni Várgesztes irányába, hanem egyenesen kell menni végig, amíg meg nem látjuk a kilátó táblát. Amint megvan, megtaláljuk a temetőt, mellette a parkolót. Itt hagyjuk az autónkat, és gyalogosan induljunk tovább a hegyek felé. Eleinte kis sünös táblák mutatják az utat, azután a piros háromszög jelzést kövessük.

Nagyon szép fekvésű a falu, és itt a temető mellett hatalmas árok van, mely fölött átlátunk a Kegytemplom felé. De most még a kilátóba indulunk először, helyes kis táblákat kell követnünk, nem fogunk eltévedni. A temető parkolójától a kilátóig nem több a táv 2 km-nél, végig emelkedőn megyünk, kényelmesen, csak az utolsó rész meredekebb picit.

A kilátót tériszonyosoknak kifejezetten ajánlom, hiszen az épületen belül kell kis létrákon felmászni, az egész nem több, mint három emeletnyi, és mivel a kilátó tetején magas fal vesz körül minket, nincs tériszonyos érzés.

Van viszont remek kilátás, körben a Vértes erdei, hegyei, halastavak, Tata, Környe van alattunk, ha kizöldül a természet, biztosan fokozódik a látvány szépsége. A Vértes mellett a Gerecse is megjelenik, szép körpanorámában gyönyörködhetünk. Láthatjuk Tatabányát, a Szelim barlangot, és a Turul madarat. Sajnos a Vitány várat nem tudtam felfedezni, pedig a közelben van, és már sokszor kirándultam oda is.

Néhány kiránduló tűzte ki célul a Somló hegyi kilátót, így biztonságosan túrázhattunk.

A kilátó mellett padok asztalok, tűzrakóhely van kialakítva, akár hosszabb időt is el lehet itt tölteni.

A Somló hegyi kilát ó a 315 méteres Nagy Somló hegy tetején található, hatszög alakú, és kőből épült fehérre van festve, így messziről láthatjuk a hegy tetején.

A kilátóból visszatérve, a temető másik oldalán a sétányon folytattuk a falu nevezetességeinek megnézését, a Kegytemplomhoz szép parkon át vezet az út. Van Kálvária, mely egy másik kisebb hegyre visz fel, és van a templom dombja, mely romantikus hóvirágos, meghitt kirándulóhely. A templom és Kálvária között egy szakadék teszi látványossá a környezetet.

A Sarlós Boldogasszony tiszteletére felszentelt Kegytemplom, régi Eszterházi birtok területén található, már az 1700-as években is állt itt kápolna. A 2011-es földrengés megrongálta a templomot, melyet nemrégiben Leader támogatással újítottak föl. Nagyszerű hely, a templom környékén Szűz Mária képek, játszótér, ápolt gondozott terület található, hatalmas több százéves fákkal. Mindenképpen megér egy kirándulást!

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony