Fűszerszüret

Megindult a kert, van eső, így a kerti dézsában lévő fűszernövényeim nagyra nőttek, elbokrosodtak. Ideje volt az első szüretnek.

Ha már szüret, nyilván fel is akartam használni amit lehet, így az alábbi dolgokat műveltem:
Rozmaringból csokrot kötöttem, és lóg a gerendán, szárad, a kakukkfüvet, petrezselymet és snindlinget pedig felhasználtam a vacsorához. A citromfüvet limonádéhoz használom.
Karaj friss kakukkfűvel, vajas, petrezselymes, snidlinges újkrumplival
Hozzávalók 2 főre: 4 szelet karaj, pici só, bors, összevágott friss fűszerek, 5 dkg vaj, 1 kanál olíva a sütéshez, 5-10 dkg liszt, és 40 dkg újkrumpli.
A karajt sóztam, borsoztam, megszórtam pici liszttel, majd forró olajba dobtam, átforgattam, fél deci vizet öntöttem rá, a tetejére raktam a friss kakukkfüvet, és megsütöttem. Akkor jó, amikor elpárolog alóla a víz, és zsírjára sül. Akkor kell átfordítani, és a másik oldalt is megpirítani egy picit. Vigyázzunk, kis lángon süssük, mert a liszt miatt picit ragadni fog. De ez a lisztes réteg nagyon finoman átveszi a kakukkfű ízét-illatát, és átadja a husinak.

A krumplit vékonyan meghámoztam, kis kockákra vágtam, és 10 perc alatt puhára főztem. A főzővízbe két teáskanál sót tettem. Ne essen szét, figyeljünk. A vajat felforrósítottam, rátettem az összevágott csokornyi petrezselymet és snidlinget, átforgattam (nem kell sütni, csak 1-2 percig) és a leszűrt krumplit rádobtam. Összeforgattam, és kész.

Könnyű, gyors vacsora lett belőle. A friss fűszerekkel sokkal könnyedebb az étel, és egészségesebb. A fűszernövények jótékony hatással vannak a gyomrunkra, ezért érdemes akár cserépben is tartani belőlük a konyhában.

Nekem dézsában van a kertben, mindennap öntözöm, akkor lesz szép bokros egész nyáron. A rozmaring, a citromfű, a levendula (amit már fűszerként is használnak) pedig évelő, elég egyszer kiültetni.

Apropó. A dézsa mögött a kerítés sarkában száraz falevelek között lakik a család állatkája, a süni. 🙂
Időnként látom, estefele szokott előjönni. Ha jól sejtem, ketten vannak, mert a hangok alapján kis süniket készítettek….
Citromfüves limonádé
Egy kancsóba beledobok két három ág citromfüvet, egy citrom és egy narancs (vagy lime, ami éppen van) levét belecsavarom, hagyok mindegyikből két karikát, azt úgy teszem a kancsóba. Jégkockákat szórok bele, majd cukrot, vagy mézet, vagy pedig szörpöt öntök a jégre, attól függ mivel akarom édesíteni. Ezután szódával felengedem csurdig.
(A fotót pótolni fogom!)
Nagyon finom friss nyári ital, a variációk száma végtelen. Más ízű ha lime van benne, más ha narancs. Más ha narancsszörppel édesítek, és más ha bodzával. De a citromfű nem maradhat ki belőle!
Készült még kovászos uborka is, most várom az eredményt.
Kis üvegnyi uborkát megmostam, a végeit bevágtam, szépen belehelyeztem az üvegbe. Rátettem két kanál sót, két gerezd fokhagymát, egy csokornyi kaprot, és a tetejére egy kenyér sarkát. Meleg vízzel öntöttem fel. Csak folpack-kal fedtem le, hogy tudjon dagadni.
Egy napig volt a kertben a napon, azután bevittem a lakásba, kidobtam belőle a kenyeret. Most egy napig áll a spejzban, majd még egy napig a hűtőben, elvileg utána kész, le lehet szűrni, és elvileg jó kemény marad. Kiváncsi vagyok, ezidáig sokszor előfordult, hogy megpuhult az uborkám.
Az eredményről majd beszámolok.

És hogy mire jók a fűszernövényeim?
Bazsalikom: mártások, saláták, olaszos ételek kelléke.
Citromfű: limonádéba, szörpnek, salátákhoz, mártásba.
Snidling: simán vajas és zsíros kenyérre, salátákhoz, leveshez, tojáshoz, túróhoz, burgonyához.
Kakukkfű: saláta, leves, húsokhoz, szárítva teába is jó.
Levendula: egyenlőre illatosítóként használom a lakásba, és kis csomagban ruhák közé, de hallottam már levendulafagyiról is. Én még ételbe nem próbáltam.

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony