A közelgő ünnepek előtt mindig visszaveszem az étkezést, gondolván arra, hogy sok finomságot kell fogyasztani, és kicsit előkészítem a gyomromban a helyet.
Több salátát és zöldséget fogyasztok, hogy aztán a Karácsonyi sütik ne dobjanak rajtam pár kilót. Persze mellette mozogni is kell, és persze még így is lesz tartalék rajtam, de legalább jobb a lelkiismeretem.
Tegnap egy meleg salátát készítettem, kolbásszal, bacon szalonnával, hogy azért mégis legyen tartalmas. A meleg saláta valahogy jobban melegíti a gyomrom, többnek érzem a benne lévő kaját ha meleg, mint ha hideg salátát készítek. Lássuk akkor a receptet.
Hozzávalók: egy kis szál gyulai vagy hasonlóan finom kemény kolbász, egy kis csomag, vagy pár szelet bacon szalonna, 2 db sárgarépa, 4-5 db laskagomba, egy marék rukkola, 2 kis római saláta (természetesen ezeket a zöld salátákat bármely más levélsalátával lehet helyettesíteni), pár szem olajbogyó, és pár szem kapribogyó (ez elhagyható akár) 6-8 szem koktélparadicsom. Olívaolaj, balzsamecet, citrom vagy lime lé, bors.
A mennyiség 3 főre elég.
Elkészítése: a kolbászt felkarikázzuk, a koktélparadicsomokat ketté vágjuk, a répát és gombát szintén falatokra vágjuk. Felforrósítunk egy serpenyőt, és előveszünk egy üvegtálat. A forró serpenyőbe dobjuk a kolbászkarikákat, rá egy pici olívaolajat, és két-három evőkanál balzsamecetet. Pirítjuk, beforraljuk, hozzádobjuk a répát és gombát, együtt pirítjuk pár percig. Sót nem tettem, mert a kolbász és szalonna elég sós.
Az üvegtálunkba eközben beletépkedjük a római salátát, beledobjuk a rukkolát, rá a koktélparadicsomokat, picit megborsozzuk.
Eközben megsül a kolbász és gomba, a répa bőven roppanós marad, de így jó. Ezt a sült balzsamos alapot ráöntjük a salátánkra. Összeforgatjuk a forrót a hideggel, és egy kellemesen langyos salátát kapunk, és a sült szaftot ami az olajból és balzsamecetből maradt, illetve a kolbász szaftját ahogy ráöntjük a salátára, egyből az öntetünk is rajta van. Még egy kicsi lime lét nyomtam rá. Hozzáadtam a bogyókat. Ezután gyorsan kipirítottam a szalonna szeleteket, és azt is a salátára tettem. Még egy keverés, és már lehet is tálalni.
Pirítóst kínáltam mellé.
Jó étvágyat, próbáljátok ki, egyszerű, gyors, és egészséges vacsora, a színek pedig csodálatosan tombolnak benne.