Hóvirágtúra a Tálodi kolostorromnál

Már nagyon várom a tavaszt, elhatároztam, hogy hétvégén mindenképpen kirándulok. Hóvirágot kívántam látni, tavaszt érezni, madárcsicsergést hallgatni, még ha szúrós hideg is volt az idő. Pulára indultam, hogy a Tálodi kolostor romjai mellett megcsodálhassam a nyíló hóvirágokat.

 

A falu tábla ellőtt balra a vízművek építménye mellett parkoltam le, és a kis fatábla irányában mentem az erdőbe. Mindjárt egy hídon lépünk át, a patak szélén még jégtáblák vannak, de a mohás zöld fák látványa csodás. Emelkedő következik, jó hasznát vesszük a túra botnak, nordic walking botnak. Az út eleje kavicsos, de amint felérünk az emelkedőre, végig kissé sáros. Még barna, tompa az erdő, de a madarak már élénken pletykálnak egymással, a hóvirágok mindenütt kibújnak, érezni a tavasz leheletét. Körülöttünk vulkáni kövek, a 4, 2 millió évvel ezelőtt kitört Pulai vulkán maradványai.

Kb. 2 km után végig egyenesen haladva elérjük a forrást, és a Tálodi kolostorromot. A forrást kővel kirakott tavacskává alakították, valaha nagyon szép lehetett. Nincs gazdája, a körülötte lévő padok, asztalok is elhanyagoltak. A rom már veszélyes, sárga szalaggal körbekerítették, de a hangulata, a szakrális kisugárzása megfogja az embert.

Csodás hely ez, friss vízcsobogásával, virágokkal, melyek életként bújnak elő a földből, egy természetes völgy, ahol a kőfalmaradványok, mohás kövek vannak. A levegő mély és tiszta, a csendet csak az erdő hangjai törik meg. Jó idejönni. Méltatlanul elhanyagolják, talán a kéktúrásokon kívül alig járnak ide emberek. Két férfi tüzet rakott a patak mentén, és egy pár olvasgatta az információs táblát.

Most sokan vágynak a békés, csendes helyekre, erdőkbe, rétekre, én is keresem a nyugodt, embermentes helyeket. Nekem így esik jól, így tud pihenni  a lelkem, lecsillapodni a stressztől terhes világban. A friss levegő szinte új erőt ad, ígéretet a tavaszra, a várakozásra, hogy megint szép lesz minden.

A Kinizsi forrás és rom mellett halad el az Országos Kéktúra, és csak kicsivel nagyobb távú kirándulás keretében még két romot megnézhetünk, Szent Ilona templomának romjait, és a Nagyvázsonyi Pálos kolostor romjait.

A Tálodi kolostorról info itt: https://varlexikon.hu/talod

Szóval jó hely ez, sok lehetőséggel, szép látnivalóval. A tavasz ígérete azért még messze van, kesztyű és sapka kellett. A visszaúton sem sütött ki a nap, de legalább köd nem volt. Az idevezető úton és hazafelé is köd nehezítette azt, hogy lássam végre a tavaszt. De nem adom fel, várom nagyon.

Hogy a túrában egy kis gasztro is legyen, a hazautat kerülővel tettem meg, és nem hagytam ki, hogy Köveskálon a Kővirágban válasszak elvitelre valami finom ebédet. Egy jó kávé után pedig mindig szebb az élet.

Előző túráimról a Tálodi rom körül, itt írtam, csemegézzetek bátran!

https://bakancsesfakanal.hu/2015/05/08/tura-harom-templomromhoz/

https://bakancsesfakanal.hu/2015/05/29/kolostorok-romjai-nagyvazsony-korul/

https://bakancsesfakanal.hu/2017/03/08/muveszetek-volgye-tura-hoviragokkal/

 

Legközelebb a Pulai vulkán tanösvényt fogom megnézni, nagyon ígéretes.

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony