Hóvirágtúra a Tálodi kolostorromnál

Már nagyon várom a tavaszt, elhatároztam, hogy hétvégén mindenképpen kirándulok. Hóvirágot kívántam látni, tavaszt érezni, madárcsicsergést hallgatni, még ha szúrós hideg is volt az idő. Pulára indultam, hogy a Tálodi kolostor romjai mellett megcsodálhassam a nyíló hóvirágokat.

 

A falu tábla ellőtt balra a vízművek építménye mellett parkoltam le, és a kis fatábla irányában mentem az erdőbe. Mindjárt egy hídon lépünk át, a patak szélén még jégtáblák vannak, de a mohás zöld fák látványa csodás. Emelkedő következik, jó hasznát vesszük a túra botnak, nordic walking botnak. Az út eleje kavicsos, de amint felérünk az emelkedőre, végig kissé sáros. Még barna, tompa az erdő, de a madarak már élénken pletykálnak egymással, a hóvirágok mindenütt kibújnak, érezni a tavasz leheletét. Körülöttünk vulkáni kövek, a 4, 2 millió évvel ezelőtt kitört Pulai vulkán maradványai.

Kb. 2 km után végig egyenesen haladva elérjük a forrást, és a Tálodi kolostorromot. A forrást kővel kirakott tavacskává alakították, valaha nagyon szép lehetett. Nincs gazdája, a körülötte lévő padok, asztalok is elhanyagoltak. A rom már veszélyes, sárga szalaggal körbekerítették, de a hangulata, a szakrális kisugárzása megfogja az embert.

Csodás hely ez, friss vízcsobogásával, virágokkal, melyek életként bújnak elő a földből, egy természetes völgy, ahol a kőfalmaradványok, mohás kövek vannak. A levegő mély és tiszta, a csendet csak az erdő hangjai törik meg. Jó idejönni. Méltatlanul elhanyagolják, talán a kéktúrásokon kívül alig járnak ide emberek. Két férfi tüzet rakott a patak mentén, és egy pár olvasgatta az információs táblát.

Most sokan vágynak a békés, csendes helyekre, erdőkbe, rétekre, én is keresem a nyugodt, embermentes helyeket. Nekem így esik jól, így tud pihenni  a lelkem, lecsillapodni a stressztől terhes világban. A friss levegő szinte új erőt ad, ígéretet a tavaszra, a várakozásra, hogy megint szép lesz minden.

A Kinizsi forrás és rom mellett halad el az Országos Kéktúra, és csak kicsivel nagyobb távú kirándulás keretében még két romot megnézhetünk, Szent Ilona templomának romjait, és a Nagyvázsonyi Pálos kolostor romjait.

A Tálodi kolostorról info itt: https://varlexikon.hu/talod

Szóval jó hely ez, sok lehetőséggel, szép látnivalóval. A tavasz ígérete azért még messze van, kesztyű és sapka kellett. A visszaúton sem sütött ki a nap, de legalább köd nem volt. Az idevezető úton és hazafelé is köd nehezítette azt, hogy lássam végre a tavaszt. De nem adom fel, várom nagyon.

Hogy a túrában egy kis gasztro is legyen, a hazautat kerülővel tettem meg, és nem hagytam ki, hogy Köveskálon a Kővirágban válasszak elvitelre valami finom ebédet. Egy jó kávé után pedig mindig szebb az élet.

Előző túráimról a Tálodi rom körül, itt írtam, csemegézzetek bátran!

https://bakancsesfakanal.hu/2015/05/08/tura-harom-templomromhoz/

https://bakancsesfakanal.hu/2015/05/29/kolostorok-romjai-nagyvazsony-korul/

https://bakancsesfakanal.hu/2017/03/08/muveszetek-volgye-tura-hoviragokkal/

 

Legközelebb a Pulai vulkán tanösvényt fogom megnézni, nagyon ígéretes.

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony